Plastic-tas-in-de-lucht

NGOs pleiten voor drastische beperking én verbod plastic draagtasjes

Brussel 7 maart 2014 – Plastic tassen veroorzaken veel milieuschade en dragen bij aan de plastic soep.

Het Europees Parlement wil daarom de Europese richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval aanpassen met bepalingen over plastic draagtasjes. Vandaag hebben 22 NGOs, waaronder de Plastic Soup Foundation, gereageerd op het voorstel.

De NGOs bepleiten een reductie van 80% binnen twee jaar van plastic draagtasjes die eenmalig gebruikt worden, uiteindelijk gevolgd door een verbod daarvan. Dat verbod moet op zijn minst gelden voor lichtgewicht plastic tasjes die eenmalig gebruikt worden, ongeacht van welk materiaal deze zijn gemaakt. Ook papieren tasjes en tasjes van zogeheten bio-plastics vallen hier dus onder.

De richtlijn moet hierover bindende bepalingen en doelstellingen opnemen en geen enkele uitzondering toestaan. Als tussenmaatregel wordt bepleit dat voor elk tasje door de consument betaald moet worden. Daarentegen moet het gebruik van tassen die telkens opnieuw kunnen worden gebruikt (denk aan de degelijke boodschappentas) worden aangemoedigd.

Zie hier de Joint Statement of 22 environmental & consumer organisations on Plastic bags.

Nieuwe video van UNEP over zwerfvuil in zee

UNEP heeft een nieuwe video uitgebracht over de zwerfvuilproblematiek in onze wereldzeeën. De fi... Lees meer

Plastic in oceanen funest voor zeevogels

Vandaag de dag wordt in de magen van 90% van 186 soorten zeevogels plastic aangetroffen. In de j... Lees meer

PSF Facebook in de VS

De Facebook-pagina’s van de Plastic Soup Foundation blijken een krachtige wapen in de strijd teg... Lees meer