Beat the Microbead: Nederland spreekt zich uit

Microbead_Logo

Nederland is het eerste land ter wereld dat aankondigt eind 2016 vrijwel vrij te zijn van microplastics in cosmeticaproducten. De regering verklaart dat de cosmetica-industrie de microplastics tegen die tijd grotendeels zal hebben uitgefaseerd. De regering bepleit bovendien een verbod op de toepassing van microbeads in Europees verband.

Deze resultaten zijn een direct gevolg van de campagne Beat the Microbead, die in augustus 2012 werd gestart door de Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Een door deze organisaties gemaakte app maakt het voor consumenten mogelijk om te controleren of er plastic in verzorgingsproducten zit. Inmiddels wordt de campagne wereldwijd gesteund door 58 NGOs in 29 landen en is de app in verschillende talen beschikbaar.

Maria Westerbos en Jeroen Dagevos, campagneleiders: “Wij zijn verheugd over de ontwikkelingen in Nederland. We blijven, nationaal en internationaal nauwlettend controleren of de industrie zich aan haar toezeggingen houdt. Het gaat om uitfasering van alle plastic ingrediënten en de industrie maakt gebruik van een groot spectrum aan soorten en maten microplastics. Het gaat daarbij om veel meer ingrediënten dan de minuscule bolletjes van polyethyleen. We zullen er ook voor pleiten dat in de beoogde Europese wetgeving het begrip plastic microbead eenduidig beschreven wordt, zodat producenten geen escapes hebben om links- of rechtsom toch plastic te blijven gebruiken.”

De mededelingen van staatssecretaris Mansveld, waarin ze het bedrijfsleven complimenteert, staan in haar brief aan de Tweede Kamer. Lees die brief hier.

Halfslachtige uitfasering microbeads in cosmetica

De meeste multinationals hebben zich de afgelopen jaren uitgesproken over hun gebruik van plasti... Lees meer

Maak het strand schoon met Stichting de Noordzee en PSF

Van 1 tot en met 14 augustus steken vrijwilligers hun handen uit de mouwen tijdens de Boskalis B... Lees meer

Nederlands stormvogel onderzoek waardevolle langetermijnstudie

Het milieubureau van de Verenigde Naties (UNEP ) heeft onlangs een nieuw rapport uitgebracht ove... Lees meer