Petitie om microbeads te verbieden: Reactie van de Engelse regering

microplastics

Een Engelse petitie die microbeads wil verbieden in Groot Brittannië heeft inmiddels meer dan 14.000 handtekeningen ingezameld. Wanneer deze 100.000 handtekeningen heeft, zal de regering overwegen om een debat over het onderwerp te organiseren. Een dergelijk debat is absoluut essentieel. In tegenstelling tot President Obama, die vorige maand zijn handtekening zette onder de wet die microbeads verbiedt in de VS, leunt de Engelse regering op de vrijwillige uitfasering van microbeads, zoals voorgesteld door de Europese cosmetica-industrie.

Om wettelijke maatregelen te voorkomen, zoals die in de petitie worden gewenst, deed Cosmetics Europe afgelopen oktober de volgende aanbeveling:

‘As of 2020 its membership discontinue the use in wash-off cosmetic products of synthetic, solid plastic particles used for exfoliating and cleansing that are non-biodegradable in the marine environment’.

Een vrijwillige uitfasering van microbeads creërt geen gelijk speelveld voor ondernemingen. De aanbeveling staat niet alleen lange uitfaseringstijden toe. Het creërt ook de volgende mogelijkheden voor de industrie om toch plastics te kunnen verwerken in hun producten:

  • Alleen scrubs (exfoliants) worden uitgefaseerd, terwijl andere cosmetica zoals mascara, eyeliner en gezichtscrème nog wel microbeads kunnen bevatten
  • Biologisch afbreekbare microbeads (die alleen afbreekbaar zijn op de composthoop en niet in de zee) mogen nog steeds gebruikt worden
  • Alle andere microplastics mogen nog gewoon gebruikt worden.

Onderzoekers van de Plymouth University berekenden vorig jaar dat er per scrubbeurt (een hoeveelheid van circa 5 milliliter) tussen de 4595 en 94.500 microbeads door de gootsteen gespoeld worden. De aanhoudende ophoping van plastic in het mariene milieu zorgt ervoor dat microplastics in de voedselketen terechtkomen. Door de verantwoordelijkheid om dit tegen te gaangeheel bij de cosmetica-industrie neer te leggen, wordt werkelijke bescherming van het zeemilieu uitgesteld en worden daarintegen de commerciële belangen van het bedrijfsleven gediend.

Laten we het voorbeeld van President Obama volgen door nu een verbod te eisen!

Onderzoek naar eenmalige planten trays bij voorbaat onder vergrootglas

Staatsecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu heeft Kamervragen beantwoord over het gebru... Lees meer

Eerste conclusie van zeilexpeditie By the Ocean we Unite: Plastic is alom aanwezig in het water

“Alle watermonsters bevatten plastic”, zegt Thomas van Thiel van By the Ocean we Unite. Dat is m... Lees meer

Shortlist en jury Creative Press Challenge bekend

Amsterdam, 21 september 2016 – De Persgroep maakt vandaag de Agency Shortlist en de juryleden be... Lees meer