Meer dan 55.000 handtekeningen voor uitbreiding statiegeld

handtekeningen

Den Haag, 14 februari 2017 – Vandaag heeft Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, zijn petitie voor de uitbreiding van statiegeld aangeboden in de Tweede Kamer. Meer dan 55.000 handtekeningen verzamelde hij die hij presenteerde in de vorm van snoephartjes.

De Plastic Soup Surfer wil plastic zwerfafval terugdringen en voorkomen dat plastic in het milieu terechtkomt. Waarde toekennen aan plastic flesjes door er statiegeld op te heffen is hiervoor een uitstekend middel. In Duitsland zit in tegenstelling tot Nederland al statiegeld op 0,5 liter flesjes en daarvan wordt 97,9% ingeleverd.

Tijdens het aanbieden van de petitie vroeg Tinga de Kamerleden de volgende motie te ondertekenen: “90% minder plastic zwerfflesjes binnen drie jaar”. De voorgestelde motie is ter plekke door D66, CDA, VVD, PvdA, GL, SP, PvdD, CU en 50Plus ondertekend en wordt op 23 februari ingediend. Tinga bouwde een surfboard van plastic zwerfflesjes en kitesurfte vorig jaar naar Engeland.

De machtige lobby tegen statiegeld (een bundeling van frisdrankfabrikanten en supermarkten) bepleit afschaffing van statiegeld op de 1,5 liter fles en heeft tot nu toe de uitbreiding van statiegeld op kleine flesjes en blikjes weten te voorkomen. Zowel de Plastic Soup Surfer als de Plastic Soup Foundation hopen dan ook dat er nu een politieke meerderheid is voor de uitbreiding van statiegeld.

Foto: Plastic Soup Surfer

EMB AV zeilt mee voor een schone zee

EMB Audio Visuals BV gaat op 10 juni 2017 meezeilen met de 40e editie van de “Ronde om Tex... Lees meer

Marathon langs zee voor Plastic Soup Foundation

Lotte Damen is een sportieve vrouw van 22. In 2016 liep ze een halve marathon in de omgeving van... Lees meer

Fototentoonstelling geïnspireerd op plastic soep tijdens Fotofestival Naarden

Fotografe Lizette Schaap wil met haar nieuwe fotoserie ‘Seafood’ meer bewustwording creëren voor... Lees meer
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.