SKY Ocean Rescue: Bescherm de oceanen

ocean rescue

Londen, januari 2017 – Sky News is de Ocean Rescue campagne begonnen om miljoenen kijkers te betrekken bij de bescherming van de oceanen. De Britse nieuwszender maakte daarvoor een indrukwekkende documentaire over de Plastic Soup. A Plastic Tide ging 24 januari in première en is nu ook online te zien.

De documentaire zit goed in elkaar. Eerst wordt een strand in India gefilmd. Bewoners maken de kustlijn schoon en er is zelfs een bulldozer nodig om de troep op te ruimen.  Vooral single use plastics zijn op het strand te vinden. Dan wordt het duidelijk wat er met het plastic gebeurt dat niet opgeruimd wordt. Een fles kan op den duur in duizenden fragmenten uiteen vallen en de kans dat kleine stukjes daarvan door zeedieren gegeten worden is groot.

Jan Andries van Franeker van de Universiteit van Wageningen laat zien hoeveel van die stukjes in de maag van een stormvogel terechtkomen. Colin Janssen van de Universiteit Gent legt vervolgens uit dat de mosseletende Belg jaarlijks tussen de 2000 en 11.000 microplastics binnen krijgt. Weinig is bekend over de effecten van plastic in ons lichaam. “I have asked many colleagues: what does microplastic do when it gets into our blood system? And the blunt answer was ‘we don’t know’. (…) We need to investigate”, zegt Janssen in de documentaire.

Ook Schotse kustbewoners worden geïnterviewd. Zij zijn al jaren bezig met het opruimen van het strand, maar worden er moedeloos van. Opruimen helpt alleen als er niets meer bijkomt.

Kunstenaar Jeremy Carroll is zeer begaan met de oceanen en met dieren die verstrikt raken in plastic en stikken. Wat betekent de plastic vervuiling voor de mens? Raakt de mens niet ook steeds meer verstrikt in plastic? Dit heeft hem geïnspireerd tot een bijzondere fotoserie.

Photo: Jeremy Carroll

EMB AV zeilt mee voor een schone zee

EMB Audio Visuals BV gaat op 10 juni 2017 meezeilen met de 40e editie van de “Ronde om Tex... Lees meer

Marathon langs zee voor Plastic Soup Foundation

Lotte Damen is een sportieve vrouw van 22. In 2016 liep ze een halve marathon in de omgeving van... Lees meer

Fototentoonstelling geïnspireerd op plastic soep tijdens Fotofestival Naarden

Fotografe Lizette Schaap wil met haar nieuwe fotoserie ‘Seafood’ meer bewustwording creëren voor... Lees meer
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.