Aandacht voor ballonnen tijdens milieujutten Terschelling

milieujutten

In de voorjaarsvakantie organiseerde Stayokay Terschelling voor de 26e keer milieujutten om het strand op te ruimen. Omdat er altijd veel ballonresten en bijbehorende lintjes worden gevonden, besteedde Stayokay daar dit jaar extra aandacht aan.

In totaal verwijderden 60 vrijwilligers in vijf ochtenden ruim 3940 kilo strandafval van het 40 kilometer lange strand. Daarvan was bijna 3400 kilo plastic. Naast veel touwen, netten en piepschuim vonden de jutters ruim 1000 ballonnen en touwtjes. Dat komt neer op minimaal 1 ballon per 40 meter strand. “We hebben heel veel grote helium ballonnen gevonden, verschillend van ‘Happy Birthday’, ‘Be my Valentine’ en ‘You will be missed’ rouwballonnen”, aldus Paula van Stayokay Terschelling.

Bron: Ecomare
Bron: Ecomare

Van de meeste ballonnen is de herkomst onduidelijk. De jutters vonden er veel van McDonalds. Daarnaast kwamen de namen Lycaremit, Sony, GlynHopkin.com, Chilterns Estate, Agents Big Moe’s Diner en Lloyds Bank voor. Opvallend is dat veel ballonnen afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk. De overwegend westenwind blaast opgelaten ballonnen richting de Noordzee. Ballonnen die vervolgens in het water terechtkomen worden door de zeestroming verder vervoerd richting de Nederlandse en Scandinavische kusten.

De Tweede Kamer roept in Nederland gemeenten op het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen, omdat ze bijdragen aan de plastic soep. Desondanks worden nog veel ballonnen opgelaten, denk aan de ballonnenwedstrijden op Koningsdag. Het is onbegrijpelijk dat de de Oranjeverenigingen daar mee door gaan, terwijl milieuvriendelijke alternatieven net zo feestelijk zijn.

Foto: Stayokay Terschelling

Grote frisdrankbedrijven falen in de strijd tegen plastic soep

De zes grootste frisdrankbedrijven ter wereld (Coca-Cola, PepsiCo, Suntory, Danone, Dr Pepper en... Lees meer

Op film: plastic dringt voedselketen binnen

Pijlwormen zijn doorzichtige torpedovormige diertjes. Ze leven in zee en jagen op dierlijk plank... Lees meer

Mission Live Foundation organiseert eerste onderwateroptreden ter wereld om aandacht te vragen voor de plastic soep

Mission Live Foundation heeft een spectaculaire actie op touw gezet om aandacht te vragen voor d... Lees meer
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.