Aandacht voor ballonnen tijdens milieujutten Terschelling

milieujutten

In de voorjaarsvakantie organiseerde Stayokay Terschelling voor de 26e keer milieujutten om het strand op te ruimen. Omdat er altijd veel ballonresten en bijbehorende lintjes worden gevonden, besteedde Stayokay daar dit jaar extra aandacht aan.

In totaal verwijderden 60 vrijwilligers in vijf ochtenden ruim 3940 kilo strandafval van het 40 kilometer lange strand. Daarvan was bijna 3400 kilo plastic. Naast veel touwen, netten en piepschuim vonden de jutters ruim 1000 ballonnen en touwtjes. Dat komt neer op minimaal 1 ballon per 40 meter strand. “We hebben heel veel grote helium ballonnen gevonden, verschillend van ‘Happy Birthday’, ‘Be my Valentine’ en ‘You will be missed’ rouwballonnen”, aldus Paula van Stayokay Terschelling.

Bron: Ecomare
Bron: Ecomare

Van de meeste ballonnen is de herkomst onduidelijk. De jutters vonden er veel van McDonalds. Daarnaast kwamen de namen Lycaremit, Sony, GlynHopkin.com, Chilterns Estate, Agents Big Moe’s Diner en Lloyds Bank voor. Opvallend is dat veel ballonnen afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk. De overwegend westenwind blaast opgelaten ballonnen richting de Noordzee. Ballonnen die vervolgens in het water terechtkomen worden door de zeestroming verder vervoerd richting de Nederlandse en Scandinavische kusten.

De Tweede Kamer roept in Nederland gemeenten op het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen, omdat ze bijdragen aan de plastic soep. Desondanks worden nog veel ballonnen opgelaten, denk aan de ballonnenwedstrijden op Koningsdag. Het is onbegrijpelijk dat de de Oranjeverenigingen daar mee door gaan, terwijl milieuvriendelijke alternatieven net zo feestelijk zijn.

Foto: Stayokay Terschelling

EMB AV zeilt mee voor een schone zee

EMB Audio Visuals BV gaat op 10 juni 2017 meezeilen met de 40e editie van de “Ronde om Tex... Lees meer

Marathon langs zee voor Plastic Soup Foundation

Lotte Damen is een sportieve vrouw van 22. In 2016 liep ze een halve marathon in de omgeving van... Lees meer

Fototentoonstelling geïnspireerd op plastic soep tijdens Fotofestival Naarden

Fotografe Lizette Schaap wil met haar nieuwe fotoserie ‘Seafood’ meer bewustwording creëren voor... Lees meer
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.