Op film: plastic dringt voedselketen binnen

Pijlwormen zijn doorzichtige torpedovormige diertjes. Ze leven in zee en jagen op dierlijk plankton. Voor het eerst is op film vastgelegd hoe een pijlworm een plastic microvezel naar binnen werkt. Het spijsverteringskanaal van de pijlworm (Sagitta setosa) is even lang als het lichaam van het diertje. De gekrulde vezel blokkeert dat kanaal. Inname van ander voedsel wordt daardoor verhinderd.

Richard Kirby is een Britse specialist in planktononderzoek. Hij trof vaak plastic in plankton aan, maar had dit nog niet eerder gezien. Penetratie van microvezels in de voedselketen is een sluipend en onzichtbaar proces dat overal ter wereld plaatsvindt. De aandacht gaat vaak uit naar grotere zeedieren die plastic inslikken of erin verstrikt raken. Maar deze opname toont aan hoe plastic in ecosystemen infiltreert.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Dergelijke vezels zijn vooral afkomstig van synthetische kleding die in wasmachines gewassen worden. We komen steeds meer te weten over de desastreuze gevolgen van microplastics in het milieu. Deze bijzondere opname drukt onze neus op de feiten. Deze vorm van vervuiling moet met de hoogste prioriteit bestreden worden.”

EMB AV zeilt mee voor een schone zee

EMB Audio Visuals BV gaat op 10 juni 2017 meezeilen met de 40e editie van de “Ronde om Tex... Lees meer

Marathon langs zee voor Plastic Soup Foundation

Lotte Damen is een sportieve vrouw van 22. In 2016 liep ze een halve marathon in de omgeving van... Lees meer

Fototentoonstelling geïnspireerd op plastic soep tijdens Fotofestival Naarden

Fotografe Lizette Schaap wil met haar nieuwe fotoserie ‘Seafood’ meer bewustwording creëren voor... Lees meer
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.