Verbod op BPA in voedselcontactmaterialen

verbod op bpa

Den Haag, 22 februari 2017 – De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om Bisphenol A (BPA) in zogeheten voedselcontactmaterialen te verbieden. Deze hormoonverstorende stof wordt vaak aan plastic toegevoegd. BPA veroorzaakt vruchtbaarheidsproblemen en tast het immuunsysteem aan van jonge kinderen en baby’s. De door de Partij voor de Dieren ingediende motie wijst erop dat BPA is opgenomen in lijst van zeer zorgwekkende stoffen van het European Chemicals Agency (ECHA). Het Europees Parlement heeft ook opgeroepen tot een verbod op BPA in voedselcontactmaterialen. Frankrijk heeft al een dergelijk verbod ingevoerd.

In november vorig jaar toonde WEMOS aan dat sporen van BPA in de urine van parlementariërs wordt aangetroffen. Het blijkt  voor consumenten bovendien vrijwel onmogelijk om de stof te vermijden. WEMOS, een Nederlandse stichting, zet zich in voor borging van het recht op gezondheid van iedereen.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Dankzij de meerderheid in de Tweede Kamer moet de Nederlandse overheid nu maatregelen nemen om blootstelling aan BPA terug te dringen. Dit is heel goed nieuws. Er zitten echter ook andere hormoonverstorende stoffen in plastics. Het is hoog tijd dat paal en perk wordt gesteld aan het toevoegen van chemicaliën aan plastics die de gezondheid schaden.”

 

Grote frisdrankbedrijven falen in de strijd tegen plastic soep

De zes grootste frisdrankbedrijven ter wereld (Coca-Cola, PepsiCo, Suntory, Danone, Dr Pepper en... Lees meer

Op film: plastic dringt voedselketen binnen

Pijlwormen zijn doorzichtige torpedovormige diertjes. Ze leven in zee en jagen op dierlijk plank... Lees meer

Mission Live Foundation organiseert eerste onderwateroptreden ter wereld om aandacht te vragen voor de plastic soep

Mission Live Foundation heeft een spectaculaire actie op touw gezet om aandacht te vragen voor d... Lees meer
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.