71 procent minder plastic tassen

plastic tassen plastic bags

Sinds 1 januari 2016 is het in Nederland verboden om plastic tassen gratis te verstrekken. Het aantal plastic tassen is daardoor met 71% verminderd. Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek door Smartagent Marketresponse (SAMR), in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

SAMR onderzocht wat het effect is van het verbod en hoe warenhuizen, food-retailers en markthandelaren het ervaren. Over het algemeen zijn retailers positief over het verbod. Ze vinden het goed dat er gegeven wordt aan het milieu en dat er bewustwording gecreërd wordt bij de klanten door hen voor de tasjes te laten betalen.

Onvrede erover komt vooral voor in de food-retail en de markthandel. Hier speelt mee dat sommige producten hygiënisch verpakt moeten worden en dat dit vaak moeilijk zonder plastic. Aan de andere kant zien deze ondernemers wel vaker dat klanten een eigen tas meenemen dan klanten in warenhuizen. De verklaring is dat in warenhuizen vaker impulsaankopen gedaan worden.

SAMR vroeg de retailers naar hun ideeën om het aantal verstrekte tasjes nog verder te verminderen. Aangegeven werd dat klanten nog meer gestimuleerd kunnen en moeten worden om een eigen tas mee te nemen. Tot de genoemde mogelijkheden behoren een wettelijk hogere prijs per tas, tassen met statiegeld of een totaal verbod op het verstrekken van plastic tassen.

Veel plastic in Noordelijke IJszee

Amsterdam, 20 april 2017 – Niet alleen de 5 wereldzeeën zijn vervuild met plastic. Ook delen van... Lees meer

71 procent minder plastic tassen

Sinds 1 januari 2016 is het in Nederland verboden om plastic tassen gratis te verstrekken. Het a... Lees meer

Fotograaf zoekt onverwachte ontmoetingen met ballonnen

Amsterdam, 2 april 2017 – Fotograaf Vivian Keulards houdt van onverwachte ontmoetingen. Daarom h... Lees meer
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.