Bioplastics spelen nauwelijks rol in oplossen milieuprobleem

bioplastics

Amsterdam, 31 maart 2017 – Bioplastics zijn bezig met een opmars. De milieuwinst ervan is echter verwaarloosbaar. In Nieuwsuur hebben zowel de Plastic Soup Foundation als Attero, het grootste recyclingbedrijf van Nederland, uitgelegd waarom we beter kunnen stoppen met de productie van bioplastics.

Er bestaan twee soorten bioplastics: biologisch afbreekbaar en niet afbreekbaar. De niet-afbreekbare bioplastics zijn hetzelfde als de plastics gemaakt uit olie.. Wanneer afbreekbare plastics in het milieu terechtkomen, duurt het alsnog maanden dan niet jaren voordat ze volledig afgebroken zijn. De milieuwinst van beide bioplastics is wat de plastic soep betreft dus ver te zoeken.

Biologisch afbreekbaar, of beter omschreven composteerbaar, plastic breekt alleen maar af onder bepaalde omstandigheden. “Het moet minimaal twaalf dagen in een donkere ruimte blijven bij exact 65 graden. Het is niet zo dat het oplost als je het in de struiken gooit. Ook niet in zee. Alleen composteerbedrijven kunnen ermee uit de voeten”, zegt Robert Corijn van Attero tegen Nieuwsuur.

Door termen als ‘bioplastic’ en ‘biologisch afbreekbaar’ onstaat er verwarring bij de consument. Afbreekbaar plastic mag bij het gft worden gegooid, gewoon plastic niet. Dat is voor veel consumenten niet te snappen. Composteerders krijgen steeds meer niet-afbreekbare plastics gemengd met keuken en tuin afval aangeboden. Dat vertraagt het recyclingproces.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Bioplastics spelen geen of nauwelijks een rol in het oplossen van het milieuprobleem. Er komt een bioplasticgolf aan, maar het meeste is grote flauwekul. Het plastic verbruik gaat de komende jaren verdubbelen. In 2030 verbruiken we 600 miljard kilo per jaar. De plastic soep wordt alleen maar groter.”

Veel plastic in Noordelijke IJszee

Amsterdam, 20 april 2017 – Niet alleen de 5 wereldzeeën zijn vervuild met plastic. Ook delen van... Lees meer

71 procent minder plastic tassen

Sinds 1 januari 2016 is het in Nederland verboden om plastic tassen gratis te verstrekken. Het a... Lees meer

Fotograaf zoekt onverwachte ontmoetingen met ballonnen

Amsterdam, 2 april 2017 – Fotograaf Vivian Keulards houdt van onverwachte ontmoetingen. Daarom h... Lees meer
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.