Plastic Soup Surfer supt 1200km langs de Rijn

Plastic Soup Surfer

Delft, 8 mei 2017 – In juni gaat Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, de hele Rijn af op een Stand up Paddle (SUP-)board gemaakt van zwerfflesjes en doppen. Dit nieuwe project, Source2Sea, en het door de TU Delft te bouwen Plastic Soup SUP-board zijn vandaag gepresenteerd in het Science Center van de TU.

De expeditie van Tinga start op 1 juni in de Zwitserse Alpen en eindigt op 28 juni in Rotterdam, 1200 kilometer stroomafwaarts. Op 2 juli wordt hij onthaald in zijn woonplaats Leiden. Met Source2Sea wil de Plastic Soup Surfer aandacht vragen voor de hoeveelheid plastic afval die via de rivieren de zee bereikt en de bronnen van het meegevoerde plastic achterhalen.

Tijdens de tocht gaat de Plastic Soup Surfer op zoek naar plastic flessen, single use-verpakkingen, pellets en microbeads in en langs de Rijn. Hij is van mening dat de producenten van single use plastic-verpakkingen verantwoordelijkheid moeten nemen voor de vervuiling die hun producten veroorzaakt.

In samenwerking met Edo Smid van advocatenkantoor Wintertaling stuurt de Merijn’s Plastic Free Seas Foundation in september een juridisch stuk (exploot) uit naar CEO’s van tien grote bedrijven om ze te confronteren met hun ‘rol en verantwoordelijkheid’ voor de plastic soep. In juli zal bekendgemaakt worden welke bedrijven de Foundation gaat aanschrijven.

In het exploot wordt een beroep gedaan op de Europese richtlijnen uit 2004 betreffende milieu-aansprakelijkheid met betrekking tot het voorkomen en herstellen van milieuschade. Het is geen aansprakelijkheidstelling of schadeclaim; de bedrijven moeten bewust worden van de vervuiling die hun producten veroorzaken en het exploot moet ze oproepen tot handelen. Ze moeten volgens de Plastic Soup Surfer gaan nadenken over alternatieve materialen, ontwerpverbeteringen, communicatie en retoursystemen.

Tijdens de Source2Sea expeditie zal Merijn Tinga bijna dagelijks vlogs maken en zijn hij zal continue te volgen zijn via een in het SUP-board ingebouwde live-GPS.

EMB AV zeilt mee voor een schone zee

EMB Audio Visuals BV gaat op 10 juni 2017 meezeilen met de 40e editie van de “Ronde om Tex... Lees meer

Marathon langs zee voor Plastic Soup Foundation

Lotte Damen is een sportieve vrouw van 22. In 2016 liep ze een halve marathon in de omgeving van... Lees meer

Fototentoonstelling geïnspireerd op plastic soep tijdens Fotofestival Naarden

Fotografe Lizette Schaap wil met haar nieuwe fotoserie ‘Seafood’ meer bewustwording creëren voor... Lees meer
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.