Beat the Microbead

Microbead_LogoSinds 2012 voeren wij de campagne ‘Beat the Microbead‘. Het doel van de campagne is om te voorkomen dat plastic microbeads uit verzorgingsproducten in zee belanden. Wij hebben consumenten gevraagd deze producten niet meer te gebruiken. Met de Beat the Microbead-app kan eenvoudig gecontroleerd worden of een product plastic bevat.

In mogelijk duizenden verzorgingsproducten die over de hele wereld verkocht worden, zijn minuscule korreltjes van plastic verwerkt. Deze microbeads, die niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden zijn, komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht. Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om microbeads uit het afvalwater te filteren en dat is de belangrijkste reden dat ze uiteindelijk bijdragen aan de plastic soup. Zeedieren krijgen microbeads binnen. Via de voedselketen krijgen ook mensen microbeads op hun bord. Microbeads vergaan niet en eenmaal ongecontroleerd in het milieu zijn ze onmogelijk daaruit te verwijderen.

Look for the Zero

look-for-the-zerobewerktRecent onderzoek (UNEP report ‘Plastic in Cosmetics’, 2015) heeft aangetoond dat veel meer soorten plastics worden toegevoegd aan verzorgingsproducten dan aanvankelijk gedacht. Tevens blijkt dat sommige plastic microbeads vervangen worden door bio-based/bio-degradable microbeads, terwijl deze niet in water afbreken. Ook de toename van het gebruik van nanoplastics in cosmetica is verontrustend. De consument wordt het zo wel erg lastig gemaakt om een ‘plastic-vrije’ keuze te maken.

Daarom draaien wij de bewijslast om. Wij vragen producenten om te verklaren dat hun verzorgingsproducten werkelijk microplastic vrij zijn. Plastic vrije producten worden opgenomen in de nieuwe Zero-categorie van de Beat the Microbead website en app. Een merk dat vrij is van microplastics kan het logo ‘Zero plastic inside’ voeren. Het logo maakt voor consumenten in één oogopslag duidelijk dat het betreffende product gegarandeerd 100% vrij is van microplastics.

This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.