Plastic draagtas

Wat vindt de Plastic Soup Foundation van…

… de plastic draagtas?

Veel plastic wordt eenmalig gebruikt, zoals de plastic draagtasjes die winkels gratis uitdelen. Deze draagtasjes, die gemakkelijk meegenomen worden door de wind, veroorzaken veel zwerfvuil, waaien in het water en dragen ook bij aan de plastic soep. Achim Steiner, uitvoerend directeur van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), heeft opgeroepen tot snelle invoering van een wereldwijd verbod.

Sinds 2007 is in Californië de plastic tas al in meer dan honderd gemeenten verboden. Begin 2014 voegde miljoenenstad Los Angeles zich daarbij. Nu komt er mogelijk een verbod voor heel Californië. Daarmee zou deze staat de eerste in de USA zijn met een algeheel verbod. Verwacht wordt ook dat andere staten volgen. Europa maakt zich daarentegen nog niet op voor een verbod, wel voor een drastische reductie van het gebruik.

In Europa wordt het aan de lidstaten overgelaten om afgesproken reductiedoelstellingen te realiseren. De Ierse aanpak heeft veel belangstelling. In Ierland is door een hoge heffing van 22 cent op elke plastic tas een reductie van 90% gerealiseerd. Ieren doen nu met een normale tas hun boodschappen. De belasting, ook Plastax geheten, komt terecht in een apart groenfonds voor milieu-projecten waaronder het opruimen van zwerfvuil.

In Nederland mogen supermarkten de stevigere plastic draagtassen niet meer gratis uitdelen. Ze mogen deze wel verkopen (van 10 cent bij Lidl tot 29 cent bij C1000). Op elke verkochte plastic boodschappentas zit een milieuheffing van circa 1 cent. De opbrengst van deze heffing gaat naar het Afvalfonds Verpakkingen. De verkoop van plastic tassen heeft echter niet geleid tot een aantoonbare vermindering van het aantal plastic tassen in het milieu. De PSF bepleit een significante verhoging van de milieuheffing per tas, zodat het – net zoals in Ierland – onaantrekkelijker wordt voor klanten zo’n tas te kopen. Helaas zijn de flinterdunne tasjes nog altijd gratis, ook in de supermarkten bij de groenteafdeling.

Europese NGOs (waaronder de PSF) hebben in 2014 gezamenlijk een reductie bepleit van 80% binnen twee jaar van plastic draagtasjes die eenmalig gebruikt worden, gevolgd door een verbod daarvan. Dat verbod moet op zijn minst gelden voor lichtgewicht plastic tasjes die eenmalig gebruikt worden, ongeacht van welk materiaal deze zijn gemaakt. Ook papieren tasjes en tasjes van zogeheten bio-plastics moeten hieronder vallen.

De PSF vindt dat ten minste de flinterdunne tasjes zo snel mogelijk verboden moeten worden en roept tegelijk de Europese plasticindustrie op zelf het initiatief te nemen de meest problematische zakken niet meer te produceren.

Tot de overheid maatregelen neemt, kunnen consumenten ook een bijdrage leveren: gebruik weer een degelijke boodschappentas en weiger elk aangeboden plastic tasje.