Over het (gratis) online lesmateriaal

Het lesmateriaal bestaat uit een Introductieles plasticsoep en verschillende challenges. Na de introductieles gaan de leerlingen dieper in op de materie en worden ze uitgedaagd door onze ambassadeurs: BN’ers die zich ook zorgen maken over de plasticsoep. Onze ambassadeurs vertellen je graag meer! Zie hier de video van onze ambassadeurs.

De challenges sluiten aan bij verschillende vakken. Een overzicht daarvan vind je hier voor vwo, havo, mavo en vmbo-t en hier voor vmbo-bk(g).

Een challenge beslaat 1 tot 4 lesuren. Ze zijn gratis online beschikbaar en staan op het online platform LessonUp. Ook de docentenhandleidingen, werkbladen en bijlagen zijn op dit platform te vinden.

Als de leerlingen kans willen maken op een prijs dan kunnen ze een filmpje over de challenge maken van maximaal 3 minuten en deze volgens de voorwaarden op YouTube zetten. Zie hiervoor de informatie onder Prijzen.

Introductieles

Deze introductie van 30 minuten gaat over de omvang, de bronnen en de gevolgen van plasticsoep. Ook de uitdagingen van recycling komen aan de orde en wat je zelf kunt doen om je plasticgebruik te verminderen.

  • Tijdsduur: 30 minuten
  • Sluit aan bij de vakken: aardrijkskunde, biologie, biologie/verzorging, gezondheidskunde, levensbeschouwing, maatschappijleer, mens & natuur, mens & maatschappij, scheikunde, nask/natuurkunde, science, verzorging, zorg en welzijn, economie en de mentorles.
  • Sluit aan bij de kerndoelen: 30, 34, 35, 42
dieren dood door plastic

Challenges

Naast de Introductieles is het leerzaam om één of meerdere challenges te doen. Tijdens de challenges gaan de leerlingen de straat op, doen ze onderzoek en opdrachten of maken ze een leuk filmpje. De challenges sluiten aan bij verschillende vakken en leerdoelen. Bekijk het overzicht hieronder.

Nieuw: Microplastics in het water

Microplastics zijn overal. Ze zitten in ons drinkwater, in de lucht die we inademen en zelfs in het menselijk lichaam zijn al microplastics aangetroffen. In deze les doen leerlingen onderzoek naar microplastics in het water. Leerlingen verzamelen watermonsters in hun leefomgeving. Dit water filtreren ze door een membraan. Onder een microscoop gaan zij de vezels op het membraan identificeren en tellen.

Nieuwe challenge: Plastic Fashion

In 2021 hebben wij een nieuwe challenge over Plastic Fashion gelanceerd. In deze les wordt de relatie gelegd tussen kleding, fast fashion, (plastic)vervuiling en gezondheid. Leerlingen doen onderzoek naar hun kleding. Waar komt die vandaan en welke materialen zijn ervoor gebruikt? Wat is de relatie tussen kleren en de plasticsoep, en in hoeverre schaden ze onze gezondheid?

Na een introductie over Plastic Fashion kan je kiezen uit de opdrachten Label Design, Global Fashion en Foto & Shop.

Lesgeven op afstand

De volgende lessen zijn geschikt voor thuisonderwijs: Introductieles, Plasticvrije Toilettas (zonder onderdeel B), Dierenleed, Plastic Music en Plastic Fashion. Klik  hier voor tips over lesgeven op afstand.

Duurzaamheidsdoelen

De VN heeft zeventien Duurzaamheidsdoelen (Sustainable Development Goals of SDGs) afgesproken. Geen van die doelen heeft de plasticsoep als onderwerp, maar de onderstaande SDGs hebben er wel mee te maken. Klik hier voor meer informatie over de SDGs.

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn

Plastic valt uiteen in micro- en nanoplastics die zo klein zijn dat ze in het lichaam kunnen dringen. Ook zitten er schadelijke stoffen in plastic waar dieren én mensen ziek van kunnen worden. Het verminderen van plasticgebruik en het vermijden van deze stoffen is beter voor je gezondheid.

SDG 6: Schoon water en sanitaire voorzieningen

De kwaliteit van zoet water, waar wij drinkwater uit halen, moet worden verbeterd. Meren en rivieren moeten daarvoor minder vervuild raken. Water moet ook goed worden gezuiverd zodat we het veilig kunnen gebruiken.

SDG 11: Maak steden veilig, veerkrachtig en duurzaam

Om te zorgen dat steden fijne plekken blijven om in te wonen, moeten we ervoor zorgen dat ze niet vervuild raken met (plastic)afval. Hier kunnen we voor zorgen door het goed inzamelen en verwerken van afval.

SDG 12: Duurzame consumptie en productie

Plasticvervuiling blijft een groot probleem zolang we te veel spullen blijven produceren, kopen en weggooien. Een systeem waarin we gebruikmaken van duurzame materialen en producten zo lang en zo veel mogelijk (her)gebruiken is beter voor de aarde.

SDG 13: Aanpak klimaatverandering

Plastic wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Ook kost de productie veel energie en komt er CO2 vrij, wat bijdraagt aan het stijgen van de temperatuur. Minder plastic produceren draagt bij aan het remmen van klimaatverandering.

SDG 14: Beschermen en duurzaam gebruik van oceanen en zeeën

Per jaar komen miljarden kilo’s plastic in zeeën en oceanen terecht. Door onze hoeveelheid afval te verminderen en het beter te verwerken kunnen we voorkomen dat het in het water terechtkomt.

SDG 15: Beschermen en duurzaam gebruik van oceanen en zeeën

Plastic is gevaarlijk voor dieren: ze eten het op of raken erin verstrikt. Microplastics bedreigen de gezondheid van ecosystemen. Wezenlijke reductie van plastics en microplastics leidt direct tot herstel van ecosystemen en biodiversiteit.

Prijzen

Leerlingen worden uitgedaagd om een filmpje over hun challenge te maken. De creatiefste filmpjes die goed aansluiten bij de missie van de Plastic Soup Foundation maken kans op onderstaande toffe prijzen. De prijzen zijn voor groepjes van maximaal drie leerlingen die mee hebben gedaan aan een van de challenges. Vanwege de privacywetgeving (AVG) accepteert de Plastic Soup Foundation alleen inzendingen waarin personen niet herkenbaar in beeld zijn. Lees hiervoor de instructies op de docentenhandleiding (van de challenges) en filmtips op de laatste pagina van het leerlingen werkblad. Je kunt nog meedoen aan de volgende prijsronde:

Ronde 5: schooljaar 2022-2023 (deadline 21 juli 2023)

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een prijs:
  • Het filmpje toont alleen personen die niet herkenbaar in beeld zijn.
  • Het filmpje is maximaal 3 minuten lang.
  • Het filmpje wordt gemaakt door één leerling of groepje van maximaal 3 leerlingen (de prijzen zijn namelijk voor maximaal 3 personen).
  • Het filmpje wordt openbaar op YouTube geplaatst (na controle door de docent) met #PSFchallenge, onder vermelding van de naam van de challenge en de naam en plaats van je school.
  • De creatiefste filmpjes winnen een prijs.

Bij alle challenges maken de leerlingen kans op dezelfde prijzen.

Maak tijdens Ronde 5 kans op:

Happy Soaps pakket

Je groepje ontvangt een speciaal pakket van Happy Soaps! Dit prijzenpakket bestaat uit een shampoo, conditioner, body wash en nog veel meer. Deze 100% plasticvrije en natuurlijke verzorgingsproducten zijn handgemaakt in Nederland. Met 1 shampoo bar bespaar jij 4 shampooflessen! Lekker plasticvrij douchen dus!

Een bezoek aan kauwgomfabriek BenBits

Je gaat met je groepje naar een echte kauwgomfabriek van BenBits! Deze kauwgom wordt gemaakt van natuurlijke gom en is 100% plasticvrij! Tijdens de rondleiding in de BenBits fabriek zie je hoe de kauwgom gemaakt wordt. En natuurlijk krijg je ook een pakje mee voor je klasgenootjes!

Uitgereikte prijzen

Masterclass songwriting met Roos Blufband

Lily, Amy, Evelien en Sharlene van het Montessori College Twente maakten een mooi filmpje voor de challenge Pak de verpakker. Ze gingen naar de supermarkt om onderzoek te doen naar plasticverpakkingen en dachten na over duurzame alternatieven. Kijk hier naar de winnende video!

Happy Soaps pakket

Nathalie en Lieke van Het Hogeland College te Warffum krijgen een speciaal pakket van Happy Soaps! Dit prijzenpakket bestaat uit een shampoo, conditioner, body wash en nog veel meer. Deze 100% plasticvrije en natuurlijke verzorgingsproducten zijn handgemaakt in Nederland. Met 1 shampoo bar bespaar jij 4 shampooflessen! Lekker plasticvrij douchen dus! In hun video over Dierenleed roepen zij op om afval in de prullenbak te gooien. Via Instagram hebben zij ook aandacht gevraagd voor hun video op YouTube waardoor zij meerdere views kregen. Kijk hier naar de winnende video!

Masterclass acteren met Hassan Slabby

Luca en Diaz van Carolus Clusius College te Zwolle, krijgen een mini-acteerles van SpangaS-acteur Hassan Slabby met een video over de challenge Pak de verpakker. In hun video laten zij zien wat de gevolgen zijn van plasticvervuiling. Ze nemen je mee naar een supermarkt waar de plasticverpakkingen duizelingwekkend aanwezig zijn en roepen op om geen plastic verpakkingen meer te kopen. Kijk hier naar de winnende video!

Masterclass DJ-en met Sam Feldt

Tijs, Matthijs en Marci van het Canisius College in Nijmegen winnen een bezoek aan een studio in Amsterdam en krijgen DJ-les van dj Sam Feldt. In een video over hun Plasticdieet hebben zij een paar dagen bijgehouden wat voor plastic zij verbruiken en weggooien en ze geven tips hoe het minder zou kunnen. Kijk hier naar de winnende video!

Een bezoekje aan de radio BNNVARA 3FM studio in Hilversum

Jip, Mika en Lise van het Montessori College Hengelo krijgen een meet & greet met Sander Hoogendoorn en zien hem aan het werk in de BNNVARA 3FM-studio. Ze wonnen met de video Plastic is onze dood!! Plasticsoep moet nu stoppen! We doen dit samen, laten we dit dan ook samen oplossen! Kijk hier naar de winnende video!

Maan’s Clubtour

De Breinbrekers van het Ostrea Lyceum in Goes winnen een bezoek aan één van de shows van Maan’s Clubtour 2020 met de video “Alle verzorgingsproducten kunnen en moeten 100% plasticvrij zijn!” Kijk hier naar de winnende video!

Oliver Heldens’ Heldeep Records Studio Experience

Dave, Taoufik en Sander van 1F van het Cals College IJsselstein winnen een bezoek aan de studio van Olivers platenlabel Heldeep Records in Hilversum. Zij gingen de strijd aan met zwerfafval. Kijk hier naar de winnende video! Of bekijk hier de video van hun bezoek aan de studio van Olivers platenlabel Heldeep Records in Hilversum.

Theatertour De Roos met meet&greet

Marit en Sabrina winnen een bezoek aan één van de shows van de Theatertour en nemen een kijkje achter de schermen tijdens een meet&greet met Roos Blufpand. Ze wonnen met de video “Dierenleed door de plastic soup moet stoppen.” Kijk hier de winnende video!

Evaluatie

Na afloop horen we graag wat jullie van het lesmateriaal vonden. Heb je vijf minuten de tijd, vul dan s.v.p. het evaluatieformulier in! Onder de inzenders verloten wij aan het einde van het schooljaar drie paar Plastic S*cks sokken.

Wat zeggen de docenten?

 

‘Zeer goed lesmateriaal, absolute aanrader bij een, helaas, zeer actueel onderwerp.’

‘Uitvoerig materiaal wordt geboden bij dit eigentijdse, urgente onderwerp, verspreid over alle disciplines/ vakken.’

‘Ik ben erg onder de indruk van dit zeer complete lesmateriaal. Elk niveau en elke tijdsduur is te kiezen van deze lessen over plasticsoep en verschillende challenges! Fantastisch.’

‘Super leuk materiaal. Wij hebben verbindingsdagen georganiseerd voor brugklassen rondom dit thema en ook deels jullie materiaal gebruikt…. Het was een succes. Super leuke les om leerlingen enthousiast te maken over het onderwerp.’