Totaalverbod plastic

Wat vindt de Plastic Soup Foundation van …

…een totaalverbod op plastic?

Binnen de tijdspanne van één mensenleven is plastic doorgedrongen tot alle hoeken en gaten van ons dagelijks leven. Plastic biedt vele voordelen en producenten maken daar graag gebruik van. Denk aan zaken als verzorgingsproducten, apparatuur, kleding, speelgoed of verpakkingen.

Op verlaten stranden, midden in de oceaan, op de polen of in hooggebergten; er is eigenlijk geen plek meer op aarde waar je geen plastic kunt aantreffen. Komt plastic in zee, dan is het opruimen ervan een onmogelijke opgave.

Dit is het grote dilemma: we zijn verslaafd geraakt aan het gemak van plastic als licht en sterk materiaal dat in allerlei vormen en soorten toegepast wordt in een eindeloze reeks van producten. En we gebruiken het zoveel en zo vaak, dat een groot deel daarvan onvermijdelijk als afval in de natuur terechtkomt.

Is een totaalverbod op plastic dan de oplossing? Nee, maar de PSF vindt dat sommige plastics wel degelijk verboden zouden moeten worden. Het gaat dan om de plasticsoorten die het moeilijkst te recyclen zijn, de grootste gezondheidsgevaren met zich meebrengen of het gemakkelijkst in het milieu terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingsmateriaal voor fast food.

Verder zal met name het eenmalig gebruik van plastic drastisch teruggedrongen moeten worden. Dus pleit de PSF bijvoorbeeld voor een Europees verbod van de gratis plastic draagtas.

De PSF is echter niet principieel tegen plastic. De PSF richt zich op alle denkbare initiatieven die bijdragen aan de oplossing van het probleem van het plastic afval in zeeën en oceanen.

This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.