Video’s

Wat zijn de mogelijke consequences van plastic soup op onze gezondheid? Dit filmpje geeft de mogelijke gevaren perfect weer.

Nick Paton Walsh van CNN  reisde af naar Midway om  te onderzoeken hoe het plastic wat we dagelijks weggooien in de voedselketen terechtkomt en uiteindelijk ook in onze lichamen.

Plastic is overal. We gebruiken het en gooien het vervolgens weg. Maar de aarde kan al dat plastic niet verwerken omdat het nooit weggaat. Het is een gevaar niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid.

‘Plastic Reflectic’ is een interactieve en bewegende installatie ontworpen door Thijs Biersteker. De installatie attendeert ons op het almaar groeiende hoeveelheid plastic die elk jaar in de oceanen terechtkomt.  De kijker wordt in het midden geplaatst, waar hij of zij de gevolgen van plastic vervuiling op het mariene milieu kan waarnemen.

Sir David Attenborough praat over het probleem van plastic soep.

De Nederlandse ontwerper Dave Hakkens heeft zelf een bedrijfje opgezet om plastic afval waarde te geven: Hij maakt er nieuwe producten van! Om dit soort recycling te promoten, heeft hij alle informatie die nodig is om hetzelfde te doen, openbaar gemaakt.

Wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden! Het oplaten van ballonnen richt veel schade aan in de natuur. Dieren raken verstrikt in ballontouwtjes en zien ballonnen aan voor voedsel.

Deze korte documentaire spreken wetenschappers als Mark Anthony Browne en Chelsea Rochman over microplastics-vervuiling. Het blijkt dat kunststof vezels uit kleding waarschijnlijk een groter probleem zijn dan microbeads.

Op 16 november 2015 gaf de Plastic Soup Foundation haar eerste Charity dinner in Restaurant Zuidpool in Amsterdam. Deze benefietavond was een groot succes: een geweldige avond met prachtige artiesten en gulle gasten die samen maar liefst €53.867 aan ons doneerden!

Naast cosmeticaproducten als shampoo, tandpasta en scrubs, blijkt nu dat ook kleding een bron van microplastics is. Met name acryl, nylon en polyester zijn grote boosdoeners. Zo kunnen er meer dan 3000 vezels per gram acrylkleding per wasbeurt vrijkomen. En één fleecejacket van 680 gram verliest bijna een miljoen vezels per keer. Bezoek http://life-mermaids.eu/ voor meer informatie over plastic vezels uit kleding.

Kleding en wasmachines dragen samen veel meer bij tot de beruchte plastic soep in de oceanen dan tot nu toe gedacht. Nieuw onderzoek wijst uit dat per wasbeurt geen tienduizenden, maar miljoenen piepkleine synthetische vezels vrijkomen. Via het waswater glippen deze vervolgens in groten getale ongezien door de waterzuiveringsinstallaties om via de voedselketen weer op ons eigen bord te belanden. Zo dragen wij onbedoeld allemaal bij aan dit snel groeiende milieuprobleem. Bezoek http://life-mermaids.eu/ voor meer informatie over plastic vezels uit kleding.

Kort filmpje over de plastic soep.

Plastic Oceans: Dieren raken verstrikt in de plastics en andere kunststoffen die in de oceanen ronddrijven. Daarnaast verwarren ze plastic met voedsel en krijgen samen met het plastic de gifstoffen binnen die zich aan de plastics hechten.

Filmpje over de plastic soep in samenwerking met Stichting Noordzee.

Documentaire die hamert op de harde realiteit en de plasticvervuiling in Californië.

Kort filmpje van The story of stuff project over de effecten van microbeads.

Ons plastic is ons probleem. Deze korte operette van Seas at risk laat dat zien.

 

We hadden het stenen tijdperk, de ijzertijd en de bronstijd. Nu is het het plastic tijdperk. Deze documentaire laat zien wat het plastic tijdperk doet met de wereld.

Wat gebeurt er met plastic producten na productie en consumptie?

Een filmpje over de effecten van microbeads. De petitie die aangehaald wordt kunt u hier ondertekenen.

Een korte animatiefilm van MinuteEarth over de gevaren van groot plastic en microplastic voor het leven in zee.

Deze korte video van UNEP introduceert het probleem van de tonnen (plastic) afval die in de oceanen drijven en de effecten op het leven in zee.

Plastic soep in de oceanen is vandaag de dag een van de grootste milieuproblemen. Plastic producten zitten in plastic verpakkingen die soms zelfs nog in een extra plastic folie zitten. In deze aflevering van Borneo From Below wil Bertie onderzoeken wat voor gevolgen al dit plastic heeft voor het leven in zee.

This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.