Australische stormvogels eten meeste plastic

Australische Grote Pijlstormvogels blijken het meeste plastic te consumeren van alle mariene gewervelden, waartoe naast zeevogels ook dieren als zeehonden en walvisachtigen behoren. Ook is er een positief verband tussen de hoeveelheid plastic en van plastic afkomstige chemicaliën in de lichamen. Dat schrijven Australische onderzoekers in het aprilnummer van het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Pollution.

De onderzoekers namen monsters van de borstveren en de maaginhoud van jongen van de Australische Grote Pijlstormvogels (Puffinus carneipes) op het eiland Lord Howe. Daaruit bleek dat vogels met veel plastic in hun maag in slechtere lichamelijke conditie waren en meer chemicaliën bevatten dan vogels die geen plastic hadden gegeten.

Internationaal zijn er doelen gesteld over de maximale hoeveelheden plastic die zeedieren mogen binnenkrijgen. Meer dan 60 procent van de stormvogeljongen had hoeveelheden plastic in de maag die deze standaarden overschrijden; volgens de onderzoekers kreeg 16 procent van de jongen al na één keer eten deze maximale hoeveelheid plastic binnen.

De onderzoekers maken zich zorgen over de vogels en over het mariene milieu in Australië. Stormvogels staan bovenaan de voedselketen en vormen daardoor een goede afspiegeling van de staat van de omgeving. Dat het zo slecht gesteld is met de vogels, betekent dat ook de conditie van de zee erbarmelijk is.