Revolutionair: Frankrijks ‘très simple’ alternatief voor verpakkingsplastic
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Na de selfie is er nu de zwerfie. Ruim elke dag één stuk zwerfvuil op, maak er een foto van en plaats deze op Twitter, Facebook en Instagram (#zwerfie). Het is een rage en er zijn al honderden foto’s geplaatst. Daarop zie je opmerkelijk veel flesjes, blikjes en kleine drankverpakkingen.
Inmiddels posten ook een gemeenteraadslid en een burgemeester uit Gelderland foto’s. Ze gebruiken de social media om aandacht te vragen voor het zwerfafval en geven het goede voorbeeld door wat ze fotograferen ook op te ruimen. Zouden ze zich daarbij ook afvragen of het toeval is, dat op de als zwerfvuil aangetroffen drankverpakkingen geen statiegeld zit?
In juni 2011 werd een motie in stemming gebracht op de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Deze motie stelde onder andere dat een statiegeldsysteem voor retourname van verpakkingen een randvoorwaarde is voor de succesvolle aanpak van zwerfafval. 94% van de aanwezige gemeenten stemden daar toen voor.
Een jaar later stemden de gemeenten in meerderheid echter in met het Raamovereenkomst Verpakkingen. Die overeenkomst gaat juist uit van afschaffing van het statiegeld en ontkent het causale verband tussen zwerfafval en het ontbreken van statiegeld. Het kabinet doet hetzelfde en wil het statiegeld op grote PET-flessen afschaffen per 1 januari 2015.
Maar wanneer vanaf 1 januari 2015 onder de zwerfies opeens ook grote PET-flessen opduiken, zullen politici dan wel toegeven dat met het afschaffen van statiegeld het zwerfvuil flink is toegenomen om het statiegeld vervolgens opnieuw in te voeren? Of zullen ze de verantwoordelijkheid stug bij de consument blijven leggen en die aanmoedigen niet alleen niets op straat te gooien, maar vooral ook behulpzaam te zijn bij het dagelijks oprapen van zwerfvuil …
… al dan niet fotograferend tot sint juttemis.
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Misschien hebben jullie inmiddels Seaspiracy gezien, een nieuwe en schokkende documentaire over de commerciële visvangst, maar ook over plasticvervuiling. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept, misschien ook over ons.
Op microplastics kunnen biologische ziekteverwekkers (pathogenen) en antibioticaresistente bacteriën groeien. Dat dit een potentieel gevaar is voor de gezondheid van mens en dier, is al langer bekend. Maar nu blijkt dat een veel toegepaste waterzuiveringstechniek bijdraagt aan de verspreiding van potentiële ziekteverwekkers via microplastics.
Akkerbouwers mogen vanaf 1 april geen compost meer gebruiken met het label Keurcompost. Er zit namelijk te veel plastic in. Dit verbod is onlangs uitgevaardigd door VVAK, ofwel Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw.