Staatssecretaris Dijksma redt bijen door oplaten ballonnen

Op het dak van de Bijenkorf in hartje Amsterdam heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) ballonnen opgelaten met duizenden bloemzaden, een speciaal mengsel om het uitsterven van bijen te voorkomen. De wind, zo is de gedachte, verspreidt het zaad. Het zou gaan om “milieuvriendelijke ballonnen inclusief afbreekbare touwtjes”.

Op 14 april heeft Dijksma ten overstaan van de hele wereld in de slotverklaring van de Global Oceans Action Summit 2014, opgeroepen tot onorthodoxe maatregelen om de vervuiling van de zee tegen te gaan. Kennelijk valt het oplaten van ballonnen daar niet onder omdat ze ‘afbreekbaar‘ zouden zijn.

Kinderen weten beter. In de Tweede Kamer werd op 14 mei de brief voorgelezen die tweeling Nick en Lisa Dekker uit groep 4 van een basisschool in Noordwijk aan staatssecretaris Dijksma hadden gestuurd. “Beste mevrouw Dijksma, U roept op tot het tonen van lef voor schone oceanen. (…) Het oplaten van ballonnen is geen goed idee, het is slecht voor de natuur. De ballonnen komen in zee en op het land Dieren gaan ervan eten en gaan dood. (…) Laten we in Nederland geen ballonnenwedstrijden meer organiseren. (…) We krijgen ook argumenten dat de ballonen en kaartjes milieuvriendelijk zijn. Maar hoe lang duurt het voordat het is afgebroken? De dieren die erin zijn gestikt hebben er niks meer aan en ook de touwtjes zijn gevaarlijk. Ballonnen zijn wel feestelijk, maar een slecht idee.”