Afval jutten op het strand
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
We hebben de plastic opblaasbare badeend gehad van 16,5 meter hoog die te zien was in diverse havensteden in de wereld. De eend, van de Hollandse kunstenaar Florentijn Hofman, legde het loodje in Taiwan.
Dat geldt niet voor de ruim 28.000 badeendjes die overboord sloegen in 1992 tijdens een storm. Sommige spoelden nog vijftien jaar na dato aan, niet in de buurt van de ramp, maar aan het andere kant van de wereld. Deze eendjes hebben laten zien dat drijvend plastic grote afstanden kan afleggen over de oceanen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gele badeendje een symbool is geworden van de verspreiding van plastic soup, zoals hier te zien is.
En nu is er het Arnhemse initiatief. Om geld in te zamelen voor de Eusebiuskerk bestaat het plan om 7 september om 14.00 uur de Eusebius Duckrace te houden op de Rijn. Wie met zijn geadopteerde badeend het eerst de finish over is, heeft gewonnen.
De echte race is er een tegen de klok. De plastic soep neemt toe in plaats van af. Alle goedbedoelde maatregelen bij elkaar blijken telkens niet genoeg om het tij te keren. We nemen graag aan dat de organisatie in Arnhem alle racende eendjes weer uit het water haalt, want wie weet waar ze anders uiteindelijk aanspoelen en welke boodschap ze dán verkondigen.
Foto badeend: Z33 Art Centre
Foto badeendjes: Lorenzo Colloreta
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.