Boyan Slat presenteert haalbaarheidsstudie om plastic soep op te ruimen

De jonge Delftse student Boyan Slat heeft zijn lang aangekondigde oplossing voor de plastic soep voor sponsors in New York gepresenteerd. Het afgelopen jaar zijn alle facetten van zijn idee onderzocht, zoals verankering in zee, afvoer van het plastic, scheiding van plastic en plankton, robuustheid, betaalbaarheid, enzovoorts. Het resultaat staat beschreven in een haalbaarheidsstudie van 534 pagina’s.

De conclusie luidt dat het opruimen van de plastic soep haalbaar is. Slat en zijn team van The Ocean Cleanup claimen overigens niet dat al het plastic opgeruimd kan worden, maar wel een significant deel van het plastic in de Gyres. Volgens het ontwerp wordt plastic, gebruik makend van de stromingen, tot 3 meter diep afgevangen. Met behulp van twee 100 kilometer lange drijvende armen in een V-vorm, wordt al het drijvende plastic op één punt geconcentreerd en verzameld. Na anderhalve maand moet het worden afgevoerd.

The Ocean Cleanup is nu een crowdfunding campagne gestart om het ontwerp te realiseren. Aan internationale belangstelling is geen gebrek: later deze maand mag Slat zijn idee aan de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, toelichten.

De Plastic Soup Foundation reageert in EenVandaag van 4 juni op het plan. Het is en blijft beter om te voorkomen dat plastic in zee terecht komt, thuis of op het strand, dan het later met veel moeite uit zee te halen. Door de wereldwijde plasticvervuiling is opruimen op zee als dweilen met de kraan open. Boyan Slat is het daar mee eens. Preventie is het allerbelangrijkste, maar tot nu toe was het überhaupt niet mogelijk om te dweilen. Ook denkt hij dat zijn vinding zal bijdragen aan de bewustwording over plastic vervuiling en plastic soep.