Wetenschappers luiden alom de alarmbel over de gevolgen van plastic voor het milieu. Drastische vermindering van plastic lijkt de enige weg om de plastic soep tegen te gaan. Maar toch zal het omgekeerde gebeuren, als het aan de chemische industrie in Amerika ligt. Het gebruik van plastic zal niet verminderen, maar juist ongebreideld toenemen. De oorzaak hiervan is goedkoop schaliegas in de Verenigde Staten.
Schaliegas bevat veel ethaan dat via kraakinstallaties omgezet wordt in etheen, de grondstof voor polyethyleen. De meeste producten van plastic zijn gemaakt van polyethyleen. Goedkoop schaliegas betekent simpelweg dat de productie van plastic heel veel goedkoper wordt.
Een recent artikel wijst erop dat de chemische industrie in Amerika daarom opeens volop investeert in nieuwe kraakinstallaties. De laatste keer dat zo’n installatie opgeleverd werd, was in 2001. Er bestaan nu echter plannen voor tenminste tien nieuwe krakers. Ook Shell wil voor miljarden dollars een ethaan kraker bouwen, in Pennsylvania, niet ver van Pittsburgh. Met de capaciteit van de nieuwe installaties kan de productie van polyethyleen in de Verenigde Staten met 50% toenemen. Wat zullen hiervan de gevolgen zijn?
• Het aanbod van goedkoop polyethyleen zal de vraag overtreffen. De prijs zal sterk dalen en de VS wordt een exportland van plastic producten.
• De industrie zoekt naar tal van nieuwe toepassingen en plastic verdringt het gebruik van andere materialen.
• Onderzoek naar bioplastics komt op een laag pitje te staan. De industrie investeert daar pas in wanneer de olie en gasprijzen hoog zijn.
• Goedkoop polyethyleen belemmert het terugdringen van plastic en bemoeilijkt de discussie over onwenselijke gevolgen van plastic.
• Veel meer plastic komt ongecontroleerd in het milieu. De plastic soep groeit nog sneller dan nu al het geval is. We vergiftigen onszelf.
Het artikel eindigt somber. Straks is elke banaan apart ingepakt in plastic en hebben mensen het zo druk met het lospeuteren van al dat verpakkingsplastic dat ze geen tijd meer hebben om na te denken over de gevolgen voor het milieu. Ook onze politici niet .
Foto: Maryland Sierra Club