Plastic Soup Terrine: nominaties 2014

Jaarlijks wordt vroeg in september de Plastic Soup Terrine uitgereikt. Deze bokaal gaat naar een persoon uit het bedrijfsleven die zich op bijzondere wijze inzet voor de strijd tegen de plastic soep. In 2013 werd de Plastic Soep Terrine uitgereikt aan Andreas Drenthen, CEO van de Nature Group.

Dit jaar heeft de Plastic Soup Foundation de volgende personen genomineerd:

  • Philip Malmberg, directeur van Ecover. Dit bedrijf voor groene schoonmaakmiddelen haalt plastic uit zee en heeft daarmee een plastic fles ontwikkeld, de Ocean Bottle. Deze fles moet een boodschap van duurzaamheid uitdragen en vooral aandacht vragen voor het probleem van de Plastic Soep.
  • Colinda Hoegee, algemeen directeur van De Tuinen. Deze winkelketen met natuurlijke producten gericht op gezondheid en wellness, heeft niet alleen al alle plastic zakjes verbannen, maar ook aan de Raad Nederlandse Detailhandel (RDN) voorgesteld dat alle daarbij aangesloten ondernemingen hetzelfde per 1 januari 2015 doen. Verder heeft De Tuinen het plan om klanten die plastic verpakkingsmateriaal terugbezorgen daarvoor te belonen. Eerder al zorgde Colinda Hoegee ervoor dat microplastics verboden werden in alle filialen van De Tuinen, zowel in Nederland als in de Engelse zusterbedrijven.
  • Albert de Glee, hoofd logistiek van Lidl. De Glee heeft zich aan de vooravond van het debat over statiegeld in de Tweede Kamer (juni 2014) in dagblad Trouw uitgesproken voor behoud statiegeld bij supermarkten. Statiegeld zorgt voor een kwalitatief hoogwaardige recycling van petflessen, Plastic Heroes niet. “We hebben het systeem juist nodig om voldoende grondstoffen te krijgen voor nieuwe flessen die uit maar liefst 60 procent hergebruikt materiaal bestaat.”