Powerplay van Coca-Cola in eindstrijd statiegeld

Directeur John Brands van Coca-Cola heeft samen met een oud-directeur van het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) deze zomer de Duitse winkelketens Aldi en Lidl onder druk gezet om op termijn af te zien van inname van PET-flessen. Beide prijsvechters hanteren een eigen gesloten statiegeldsysteem dat veel efficiënter werkt dan het systeem waar de Nederlandse supermarkten mee werken.

Staatssecretaris Mansveld (PvdA) van Infrastructuur en Milieu had in juni besloten om verplicht statiegeld op grote PET-flessen nog niet vrij te geven per 1 januari 2015 en daarover pas in juni 2015 een besluit te nemen. Coca-Cola wil af van statiegeld, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. In Australië wordt het gevecht over invoering van statiegeld in enkele provincies zelfs voor de rechter uitgevochten. Maar in Nederland worden onorthodoxe methoden evenmin geschuwd.

Wat is er aan de hand? Wanneer er statiegeld op frisdrankflessen zit, komen veel minder plastic flessen in het milieu terecht. Dat is echter niet de zorg van het verpakkende bedrijfsleven, de frisdrankproducenten en de meeste supermarkten in Nederland. Ze vinden statiegeld te omslachtig en te duur en vrezen uitbreiding van statiegeld naar kleinere flessen. U en ik moeten al die flessen maar inleveren bij Plastic Heroes zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Dat de gemeenten vervolgens veel meer zwerfplastic moeten opruimen vinden ze niet onder hun verantwoordelijkheid vallen, net zo min als de bijdrage van al die troep aan de plastic soep.

En dus is het niet verwonderlijk dat ‘s werelds machtigste frisdrankproducent Aldi en Lidl onder druk zet, zodat het bedrijfsleven één gesloten front vormt tegen statiegeld. Volgens P+ People, Planet Profit hebben beide Duitse winkelketens de aangeboden financiële vergoeding geaccepteerd. Aldi en Lidl zijn afgekocht voor een onbekend bedrag uit een onbekende pot en hebben inmiddels berichtgeving over hun eigen succesvolle statiegeldsysteem van hun site gehaald.

Terwijl dit allemaal speelt, klopt Coca-Cola zich op de borst met haar Duurzaamheidsverslag 2013, waarin het woord statiegeld vanzelfsprekend niet voorkomt. Coca-Cola wil dat de consumenten PET-flessen gescheiden inleveren zonder statiegeld en pleit voor het systeem van Plastic Heroes. Er staat dat elke PET-fles van Coca Cola voor gemiddeld 32% bestaat uit gerecycled materiaal. Bij Aldi en de Lidl ligt dat percentage dankzij het eigen statiegeldsysteem al twee keer zo hoog…

Het wordt tijd dat het afgelopen is met dergelijke schimmige lobbypraktijken die ook de onderlinge vrije concurrentie van supermarkten belemmeren.

Geeft deze gang van zaken en kartelvorming de overheid niet meer dan genoeg reden om het statiegeld definitief te behouden en uit te breiden? We laten ons toch niet op deze manier een juweeltje van de nagestreefde circulaire economie ontnemen?