Wasmachinefilter op Europese agenda

Jeroen de Roos, directeur van de Nederlandse Vereniging van Witgoedfabrikanten, gaat aandacht vragen voor een wasmachinefilter die plastic vervuiling moet voorkomen. Europese fabrikanten van witgoed moeten zich hiervoor inzetten. Aldus De Roos in een uitzending van Radio I (EO, Dit is de Dag, 21 januari).

Onderzoek wijst uit dat plastic kleding bij elke per wasbeurt duizenden minuscule vezels loslaten. Die dragen bij aan de plastic soep. Donderdag 22 januari spreken onderzoekers in een door de Plastic Soup Foundation georganiseerde bijeenkomst over de problematiek.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, verklaarde in dezelfde uitzending verheugd te zijn over de opstelling van de branchevereniging van witgoedfabrikanten. Zij is onder andere in gesprek met C&A over het ontwikkelen van een extern filter, waarvan een Canadese ingenieur het prototype ontwikkelde. Zulke filters, die in de afvoerslang van elke wasmachine kunnen worden ingebouwd, zijn in staat zelfs heel kleine plastic vezels tegen te houden.

Westerbos acht het niet realistisch om geen plastic kleding meer te produceren en wil een oplossing bij de bron, dat wil zeggen bij elke wasmachine. Nu passeren de vezels nog waterzuiveringsinstallaties en komen ze in zee terecht. Westerbos wees er op dat plastic vezels inmiddels in elke mossel worden aangetroffen.

Luister de uitzending terug op uitzending gemist.

Foto: Richard Ellis