Steenkoralen eten microplastics

Voor het eerst is aangetoond dat steenkoralen microplastics eten. Koralen van het Great Barrier Reef bij Australië voeden zich met planktondiertjes. Het rif is opgebouwd uit miljoenen koraalpoliepen die kalk produceren. Koraalpoliepen zijn ook filterdiertjes die geen onderscheid tussen plankton en microplastics kunnen maken.

Analyse van koraal leerde dat in 21% ten minste één microplastics werd aangetroffen. Dat bleek te gaan om het zelfde type microplastic dat in verf wordt gebruikt (waarmee schepen geverfd worden). Het plastic bleek diep in de poliepen te zitten. Gevreesd wordt nu dat dit plastic de normale voeding belemmert. Toekomstig onderzoek moet dat gaan uitwijzen.

Ook deden de onderzoekers de proef op de som door koraal in water met een hoge concentratie aan microplastics (polypropyleen) te doen. Na twee dagen werd vastgesteld dat koraal inderdaad plastic eet.

Het onderzoek ‘Microplastic ingestion by scleractinian corals’ werd in februari 2015 gepubliceerd in Marine Biology.

Foto: Koralen van het Great Barrier Reef. Credit: M. Hoogenboom.