Verpak aardappelen, appels, bananen, wortels en uien niet langer in plastic
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Ruim 95.000 vrijwilligers hebben ons land op 28 maart weer schoongemaakt. In totaal werden 1500 locaties aangepakt. Stichting NederlandSchoon is heel tevreden met dit resultaat. Steeds meer mensen ruimen op, de schoonmaakbeweging groeit en men vindt het gezellig om te doen.
Er zijn ook andere inzichten die je aan opruimacties kunt overhouden.
Leden van het algemeen bestuur van Waterschap Hunze en Aa’s ruimden precies een maand eerder de oevers op van de Pekel Aa bij de jachthaven van Oude Pekela in Groningen. Binnen een uur waren 45 zakken gevuld met zwerfvuil, vooral flesjes en blikjes. Dat was schrikken. Hun conclusie was een tegenovergestelde: dat het niet meer aan de burger uit te leggen is dat er rommel moet worden opgeruimd op kosten van de belastingbetaler, dat burgers onmogelijk zelf alles kunnen opruimen en dat een aanpak bij de bron nodig is.
Daarom hebben de bestuursleden, die de PvdD, de VVD, de PvdA en Geborgd Natuur vertegenwoordigen, hun bestuur opgeroepen om in een brief aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu nadrukkelijk te pleiten voor een gedegen statiegeldregeling. “Als statiegeld op plastic flesjes zou zitten, dan wordt veel zwerfvuil vermeden”, aldus de bestuursleden.
De boodschap is duidelijk: met opruimen alleen gaan we het niet redden en bronaanpak is noodzakelijk. Dat kan inderdaad statiegeld zijn of een ander systeem, maar in elk geval een systeem dat werkt. Want het huidige is failliet.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?
Wetenschappers vermoeden dat vetophoping in het lichaam wordt bevorderd door plastic.