Europese supermarkten onder vuur in nieuw onderzoek
Grote Europese supermarkten kunnen en moeten veel meer doen om hun plasticgebruik terug te dringen.
Op de site van de Coca Cola Company staat te lezen dat het bedrijf sinds 1969 drankverpakkingen ontwerpt uitgaande van milieucriteria. Het bedrijf is daar trots op. Verwezen wordt naar een in 1969 uitgevoerde studie naar het hele spectrum aan milieugevolgen van verpakkingen.
Het gaat om een van de eerste levenscyclusanalyses (LCA) die ooit zijn uitgevoerd: een methode om de totale milieubelasting te bepalen van een product, zoals energiegebruik, watergebruik én de impact van zwerfvuil. Deze belangrijke studie is echter nooit gepubliceerd, omdat het vertrouwelijke informatie zou bevatten. Wel werden de uitkomsten in 1970 door Coca Cola gebruikt in een reclamecampagne waarin iedereen werd opgeroepen zich verantwoordelijk te gedragen en alleen Coca Cola in statiegeldflesjes te kopen. Dat is het beste voor het milieu, “it’s best for the environment”.
Sinds begin van de jaren zeventig heeft Coca Cola zich echter overal ter wereld en op alle denkbare manieren verzet tegen het weer inleveren van hun flessen. Invoering of uitbreiding van statiegeld werd uit alle macht tegengehouden. De gevolgen zijn bekend. De flesjes en blikjes van Coca Cola dragen in belangrijke mate bij aan het zwerfvuil en de plastic soep.
@ Coca Cola: wordt het niet eens tijd dat de wereldburgers mogen lezen wat er in dat rapport uit 1969 staat?
Grote Europese supermarkten kunnen en moeten veel meer doen om hun plasticgebruik terug te dringen.
In een ingezonden brief in Science bepleiten wetenschappers een productiestop van plastic; de enige manier om plasticvervuiling een halt toe te roepen.
Eén onverwacht verschijnsel van plastic is een nieuwe steensoort gevormd door smeltend plastic. Wat zijn dit voor stenen?
Europa lost belofte in en presenteert ’s werelds meest ambitieuze aanpak om gevaarlijke chemicaliën uit te bannen.