Revolutionair: Frankrijks ‘très simple’ alternatief voor verpakkingsplastic
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Zwerfvuil is een van de grootste maatschappelijke ergernissen. Gemeenten worstelen met de vraag hoe ze het zwerfvuil effectief moeten bestrijden. Het kost ze veel mankracht en handenvol geld.
De landelijke boete bedraagt 140 euro voor wie op heterdaad betrapt wordt op het weggooien van zwerfvuil. Rotterdam bindt nu de strijd aan met de veroorzakers en wil de boete verhogen voor degenen die vaker in de fout gaan. Bij herhaling krijg je een steeds hogere boete opgelegd (tot maximaal 420 euro). Het alternatief is 140 euro én een werkstraf van vijf dagen. Tegelijk pleit Rotterdam voor het verhogen van de landelijke boete van 140 euro.
Veel vuil op straat leidt tot een onveilig gevoel en houdt toeristen weg. Ook draagt zwerfvuil bij aan de plastic soep, zeker in steden als Rotterdam met een directe waterverbinding met zee.
Niet alleen de ‘hufters’ worden verantwoordelijk gehouden, dit geldt ook voor bedrijven als fastfoodrestaurants. Uitbaters moeten moeten ervoor zorgen dat hun omgeving schoon wordt gehouden, anders volgt een boete.
Het idee is dat stadswachten in burger op straat gaan om mensen op heterdaad te kunnen betrappen.
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Misschien hebben jullie inmiddels Seaspiracy gezien, een nieuwe en schokkende documentaire over de commerciële visvangst, maar ook over plasticvervuiling. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept, misschien ook over ons.
Op microplastics kunnen biologische ziekteverwekkers (pathogenen) en antibioticaresistente bacteriën groeien. Dat dit een potentieel gevaar is voor de gezondheid van mens en dier, is al langer bekend. Maar nu blijkt dat een veel toegepaste waterzuiveringstechniek bijdraagt aan de verspreiding van potentiële ziekteverwekkers via microplastics.
Akkerbouwers mogen vanaf 1 april geen compost meer gebruiken met het label Keurcompost. Er zit namelijk te veel plastic in. Dit verbod is onlangs uitgevaardigd door VVAK, ofwel Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw.