Het strand is één grote asbak. Tijd dus voor de Beach Cleanup!
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
Diverse bedrijven hebben de afgelopen tijd aangekondigd kleding te maken van plastic dat uit de oceanen is opgevist. Dit is geen goede ontwikkeling.
Parley for the Oceans verenigt creatieve talenten en Parley’s Vortex Project ontwikkelt technologie om garen te maken van oceaan-plastic. Zo maakt BIONIC® samen met G-Star spijkerbroeken waarin oceaan-plastic verwerkt is.
Recentelijk heeft Adidas een vergelijkbaar initiatief aangekondigd, eveneens in samenwerking met Parley, “to develop fibers made from plastic ocean waste that can be used in the manufacturing of clothing and potentially in shoes”.
Het is op zichzelf verheugend dat deze bedrijven een van ’s werelds ergste milieuproblemen willen helpen oplossen. Kleding of schoenen maken van plastic soep biedt echter geen enkele oplossing. Kunststof kleding, zoals fleece, dragen namelijk in grote mate bij aan de plastic soep. Per wasbeurt veroorzaken plastic kledingstukken tot duizenden microscopisch kleine vezels. Die spoelen weg met het afvalwater en komen uiteindelijk in zee. Daar zijn ze vervolgens nooit meer uit te halen. Wetenschappers maken zich vooral zorgen over de schadelijke effecten van deze microplastics omdat die gemakkelijk in de voedselketen terecht kunnen komen, zie voor informatie hierover bijvoorbeeld het life-mermaids project.
Veel zinvoller is het wanneer bedrijven als Adidas zich inzetten om wasmachine-filters te ontwikkelen die de plastic vezels tegenhouden. Dan dragen ze wél bij aan het verminderen van de Plastic Soep. Zó kunnen ze een andere betekenis geven aan het begrip greenwashing.
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
Baanbrekend onderzoek geeft indicatie van de hoeveelheid onzichtbare nanoplastics in de Waddenzee en wijst op een potentieel gevaar voor het zeeleven.
De industrie kan framing van de plasticsoep niet langer ontkennen. Voor een rapport uit 2015 worden nu excuses aangeboden.
ClientEarth heeft de Vlaamse overheid voor de rechter gedaagd. Zij willen zo voorkomen dat INEOS in de haven van Antwerpen zijn grootste investering in plastic ooit doet.