Het strand is één grote asbak. Tijd dus voor de Beach Cleanup!
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
Een deel van het plastic afval in zee drijft niet aan het oppervlak. Kleine deeltjes blijken zich in de diepere gedeeltes van het water te bevinden. Dat schrijven onderzoekers in het vakblad Biogeosciences.
Voor het eerst hebben onderzoekers bepaald waar plastic deeltjes zich bevinden die niet aan het oppervlak drijven. Door harde wind en hoge golven komen meer plastic deeltjes dieper onder het wateroppervlak terecht. Computermodellen hadden dat al voorspeld, maar het was nog nooit in de praktijk getest.
Het aantal plastic deeltjes per 50 centimeter met weinig wind en rustig water (boven) en met harde wind en hoge golven (beneden). Bron: Reisser et al., 2015.
In de Noord-Atlantische gyre, een grote roterende zeestroming en hotspot voor plastic afval, telden en maten de onderzoekers het aantal plastic stukjes tot op 5 meter diepte. Het aantal deeltjes nam af met diepte en de meeste van de stukjes zijn kleiner dan 1 millimeter. Die kleine stukjes hebben minder drijfvermogen dan grotere plastic stukken en kunnen gemakkelijker in diepere lagen van de oceaan terechtkomen waar ze schade kunnen toebrengen aan het zeeleven.
Het in kaart brengen van de verticale distributie van plastic afval zal volgens de onderzoekers leiden tot betere voorspellingen op het gebied van het aantal en de grootte van plastic deeltjes en de gevolgen voor mariene milieus.
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
Baanbrekend onderzoek geeft indicatie van de hoeveelheid onzichtbare nanoplastics in de Waddenzee en wijst op een potentieel gevaar voor het zeeleven.
De industrie kan framing van de plasticsoep niet langer ontkennen. Voor een rapport uit 2015 worden nu excuses aangeboden.
ClientEarth heeft de Vlaamse overheid voor de rechter gedaagd. Zij willen zo voorkomen dat INEOS in de haven van Antwerpen zijn grootste investering in plastic ooit doet.