Europese supermarkten onder vuur in nieuw onderzoek
Grote Europese supermarkten kunnen en moeten veel meer doen om hun plasticgebruik terug te dringen.
De Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de invoering van statiegeld. De regering wil nu statiegeld invoeren. Van het totale volume aan zwerfvuil bestaat naar schatting 40% van het volume uit blik en plastic flesjes. Bij een heffing van 10 tot 50 cent per drankverpakking zou de berg zwerfafval 5.600 ton kunnen slinken. Door het terugbrengen van de drankverpakkingen hoopt men voorts 16 miljoen euro aan opruimkosten te besparen. Om de blikjes en flesjes te kunnen innemen zouden 4.438 statiegeldmachines nodig zijn. De middenstand pleit voor plaatsing in openbare ruimte, zodat zij niet voor de kosten opdraaien. Lees meer in dit artikel.
Ook de Antwerpse schepen Philip Heylen is groot voorstander van het nu snel invoeren van statiegeld in Vlaanderen, waarbij afval geld waard wordt.
Grote Europese supermarkten kunnen en moeten veel meer doen om hun plasticgebruik terug te dringen.
In een ingezonden brief in Science bepleiten wetenschappers een productiestop van plastic; de enige manier om plasticvervuiling een halt toe te roepen.
Eén onverwacht verschijnsel van plastic is een nieuwe steensoort gevormd door smeltend plastic. Wat zijn dit voor stenen?
Europa lost belofte in en presenteert ’s werelds meest ambitieuze aanpak om gevaarlijke chemicaliën uit te bannen.