Revolutionair: Frankrijks ‘très simple’ alternatief voor verpakkingsplastic
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
De Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de invoering van statiegeld. De regering wil nu statiegeld invoeren. Van het totale volume aan zwerfvuil bestaat naar schatting 40% van het volume uit blik en plastic flesjes. Bij een heffing van 10 tot 50 cent per drankverpakking zou de berg zwerfafval 5.600 ton kunnen slinken. Door het terugbrengen van de drankverpakkingen hoopt men voorts 16 miljoen euro aan opruimkosten te besparen. Om de blikjes en flesjes te kunnen innemen zouden 4.438 statiegeldmachines nodig zijn. De middenstand pleit voor plaatsing in openbare ruimte, zodat zij niet voor de kosten opdraaien. Lees meer in dit artikel.
Ook de Antwerpse schepen Philip Heylen is groot voorstander van het nu snel invoeren van statiegeld in Vlaanderen, waarbij afval geld waard wordt.
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Misschien hebben jullie inmiddels Seaspiracy gezien, een nieuwe en schokkende documentaire over de commerciële visvangst, maar ook over plasticvervuiling. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept, misschien ook over ons.
Op microplastics kunnen biologische ziekteverwekkers (pathogenen) en antibioticaresistente bacteriën groeien. Dat dit een potentieel gevaar is voor de gezondheid van mens en dier, is al langer bekend. Maar nu blijkt dat een veel toegepaste waterzuiveringstechniek bijdraagt aan de verspreiding van potentiële ziekteverwekkers via microplastics.
Akkerbouwers mogen vanaf 1 april geen compost meer gebruiken met het label Keurcompost. Er zit namelijk te veel plastic in. Dit verbod is onlangs uitgevaardigd door VVAK, ofwel Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw.