Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Met de slotverklaring van de G7 lijkt een koerswijziging te zijn ingezet. De G7 (USA, Canada, Groot-Brittanië, Japan, Frankrijk, Duitsland en Italië) wil de mondiale economie in de loop van de eeuw fossielvrij maken en een drastische vermindering van de CO2 uitstoot bereiken (decarbonising the global economy). Duitsland zette de plastic soep op de agenda van de G7 met als doel landen aan te moedigen om plastic afval te reduceren.
De slotverklaring van de G7 stelt: “We acknowledge that marine litter, in particular plastic litter, poses a global challenge, directly affecting marine and coastal life and ecosystems and potentially also human health.” Om de plastic soep te bestrijden moet internationaal worden samengewerkt en het probleem waar mogelijk bij de bron worden aangepakt. De top presenteert een Action Plan to Combat Marine Litter. Een van de acties die met voorrang uitgevoerd moeten worden, is uitfasering van microbeads. Inmiddels heeft het milieubureau van de Verenigde Naties, de UNEP, instemmend gereageerd op de verklaringen en voornemens van de wereldtop.
Foto: BBC News/AP
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.