Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Onderzoekers die op verschillende plaatsen in de wereld de oceaanbodem onderzochten op de hoeveelheid microplastics, veronderstellen een soort permanente sneeuwbui van microplastics. Sommige plastics zinken, andere drijven. Drijvende plastics fragmenteren tot kleine stukjes en zullen uiteindelijk ook zinken, bijvoorbeeld omdat organismen zich er aan hechten waardoor ze zwaarder worden. De kleine stukjes plastic dwarrelen als minuscule sneeuwvlokken naar de zeebodem.
Voor de Indische Oceaan schatten de onderzoekers de hoeveelheid microplastics op 4 miljard per vierkante kilometer zeebodem. De aangetroffen plastic polymeren (vooral vezels) komen overeen met de plastics die gebruikt worden in onder andere verpakkingen, kleding en elektronica. In het eind 2014 gepubliceerde artikel wordt ook een vergelijking gemaakt; op de zeebodem worden 10 tot de vierde macht (10.000) meer microplastics aangetroffen dan in het oppervlaktewater.
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.