Verpak aardappelen, appels, bananen, wortels en uien niet langer in plastic
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Aldi en Lidl hebben hun eigen gesloten statiegeldsysteem. Bijna alle flessen worden weer ingeleverd, het systeem is kostendekkend en levert een schone grondstof op voor nieuwe PET-flessen. Hun succes was een doorn in het oog van de supermarkten en frisdrankproducenten die niets liever willen dan het afschaffen van statiegeld op grote PET-flessen en vrezen voor uitbreiding naar kleine flesjes en blikjes. Een jaar geleden zetten ze de Duitse prijsvechters onder zware druk. Aldi en Lidl accepteerden vervolgens een financiële vergoeding om op termijn hun statiegeld op te geven. Na veel ophef hierover in de media en in de Tweede Kamer, deden beide ketens geen enkele uitspraak meer over de voordelen van hun statiegeld-systeem, of over statiegeld überhaupt.
Staatssecretaris Mansveld heeft inmiddels besloten dat het statiegeld niet mag worden afgeschaft. Dit betekent dat Aldi en Lidl hun eigen statiegeldsysteem niet hoeven op te geven. Een dag nadat Mansveld de Kamer had geïnformeerd, verbreekt Piet Vink, oud financieel directeur van Aldi, het stilzwijgen. Zijn wraak is zoet. Vink ziet het besluit van Mansveld namelijk als een geweldige kans voor supermarkten om vernieuwingen door te voeren. Het bedrijfsleven voert de discussie over statiegeld “op het niveau van de jaren ’80, ver weg van de huidige technische mogelijkheden”. Vink erkent dat invoering van statiegeld financiële belangen van afzonderlijke ondernemingen kunnen schaden. Maar het algemeen maatschappelijk belang, de zorg voor ons milieu, is veel groter. Zijn oproep aan het bedrijfsleven: “stop met de plastic soap en voorkom plastic soep”.
Waarom sprak Vink zich niet eerder uit? Heeft hij zelf onderhandeld over het zwijggeld? Nu we toch het over een soap hebben, dan graag met alle hoofdrolspelers van vorig jaar op de aftiteling.
Lees hier het interview met Vink in de Levensmiddelenkrant.
Foto: cultuurbarbaartjes.nl
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?
Wetenschappers vermoeden dat vetophoping in het lichaam wordt bevorderd door plastic.