Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
De staatssecretaris van Milieu & Infrastructuur, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het verpakkende bedrijfsleven hebben in 2012 de Raamovereenkomst Verpakkingen getekend. Afgesproken werd dat het bedrijfsleven zou verduurzamen. In ruil voor een aantal prestaties zou het statiegeld op de grote PET-fles kunnen worden afgeschaft. Er moest aan zeven prestatiegaranties worden voldaan. Afvaladvocaat Rogier Hörchner heeft onderzoek gedaan naar de vraag of en in hoeverre die prestaties gehaald zijn. Zijn conclusie is snoeihard en duidelijk: zes van de zeven afspraken om statiegeld te mogen afschaffen, zijn niet nagekomen. Naar zijn oordeel zijn Rijk en gemeenten niet langer gebonden aan de Raamovereenkomst. De advocaat verwacht daarom dat de afschaffing van statiegeld niet door zal gaan.
Een van die afspraken heeft recentelijk nog het nieuws gehaald. Uit een uitzending van Brandpunt werd duidelijk dat veel producten in supermarkten nog in een PVC verpakking zit, terwijl was afgesproken dat supermarkten het PVC zouden verbannen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had vorig jaar geconstateerd dat die afspraak niet was nagekomen waarop staatssecretaris Mansveld besloot het statiegeld niet vrij te geven. De tweede kans die zij het bedrijfsleven toen gaf, is niet benut. Hörchner heeft echter ook zware kritiek op het inspectierapport zelf. Wanneer dat onderzoek beter zou zijn uitgevoerd had ILT al in 2014 kunnen constateren dat veel meer afspraken niet waren gehaald.
Hörchner heeft zijn bevindingen verwoord in een legal opinion.
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.