Het strand is één grote asbak. Tijd dus voor de Beach Cleanup!
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
In Nederland vinden Trash Hunters nauwelijks grote PET-flessen. In België is er op dit moment geen statiegeld op grote PET-flessen en het gevolg is dat je ze daar veel meer aantreft op straat en in de natuur. Zodra er Belgische Trash Hunters komen, zal dit zonder twijfel in cijfers en percentages worden aangetoond.
Er zijn weliswaar nog geen Trash Hunters actief in België, maar onze zuiderburen zijn zwerfvuil veroorzaakt door drankverpakkingen meer dan beu. De Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft daarom een onderzoek laten uitvoeren naar de haalbaarheid om statiegeld in te voeren.
Het bewuste onderzoek is nu gepubliceerd. De hoofdconclusie luidt dat een in te voeren statiegeldsysteem zichzelf betaalt en zelfs winstgevend kan zijn. Volgens VVSG (de Belgische evenknie van de Nederlandse VNG) is het volume van het zwerfvuil bepalend in de uiteindelijke kosten voor de zwerfvuilopruiming, en drankverpakkingen zorgen voor volume. Een in te voeren statiegeldsysteem in Vlaanderen kan zichzelf volgens de onderzoekers dankzij de opbrengsten van het materiaal en niet geïnde statiegelden financieren. Daarnaast zullen de kosten van opruimen van zwerfvuil dankzij statiegeld dalen, omdat het volume aan zwerfvuil sterk daalt. De totale kosten voor het opruimen van zwerfvuil bedragen in Vlaanderen momenteel 61,5 miljoen euro (ofwel 9,61 per inwoner).
De onderzoekers noemen het Nederlandse statiegeldsysteem “relatief inefficiënt” en stellen het Duitse en Scandinavische model voor. In deze landen tellen de machines voor inname de ingeleverde flessen en blikjes, terwijl in Nederland de grote PET-flessen geteld worden in regionale telcentra.
Misschien moeten wij dit advies van de Belgen ook volgen?
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
Baanbrekend onderzoek geeft indicatie van de hoeveelheid onzichtbare nanoplastics in de Waddenzee en wijst op een potentieel gevaar voor het zeeleven.
De industrie kan framing van de plasticsoep niet langer ontkennen. Voor een rapport uit 2015 worden nu excuses aangeboden.
ClientEarth heeft de Vlaamse overheid voor de rechter gedaagd. Zij willen zo voorkomen dat INEOS in de haven van Antwerpen zijn grootste investering in plastic ooit doet.