Het strand is één grote asbak. Tijd dus voor de Beach Cleanup!
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
Henk Tetteroo uit Delft heeft 12 jaar lang afval opgeraapt. Bijzonder is dat hij het al die tijd precies heeft bijgehouden. Tetteroo is een Trash Hunter avant la lettre. Begin 2015 stond zijn teller op 48.000 blikjes, 16.000 plastic flessen en 250 statiegeldflessen. Het percentage statiegeldflessen is 1,5 (van alle flessen) en 0,4% van alle drankverpakkingen. In 2014 vond hij 2764 flessen en 40 statiegeldflessen. Dat wil zeggen 1,4% van alle flessen was een fles met statiegeld.
In juni 2013 zocht Tetteroo de publiciteit. Hij vertelde aan Trouw “Ik ergerde mij tien jaar geleden enorm aan de rommel in de openbare ruimte. Ik zag als het ware het gebruik van de kleine drankflesjes en blikjes opkomen. Ik kon twee dingen doen, concludeerde ik toen. Via de politieke weg naar verandering streven, maar dan zou ik terechtkomen in een papieren rompslomp en vermalen worden tussen langzaam malende ambtelijke molens. Ik koos voor de positieve actie: gewoon gaan rapen, een administratie bijhouden en na een lange periode publiciteit zoeken voor de praktijkervaringen. Mijn onderzoek toont aan waartoe het ontbreken van statiegeld leidt.”
De teller van Trash Hunters staat op 18.248 drankverpakkingen. Daarvan zijn 5003 kleine flesjes en 77 (PET) flessen met statiegeld. Dat wil zeggen dat op 1,5% van de gevonden flessen statiegeld zit. Bereken je het over alle drankverpakkingen dan is het percentage met statiegeld 0,51%. De eerste resultaten van Trash Hunters komen hiermee volledig overeen met die van Tetteroo. Dat impliceert dat de cijfers betrouwbaar zijn en landelijk vergelijkbaar met de situatie in Delft.
De conclusie is met twee woorden samen te vatten: statiegeld werkt.
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
Baanbrekend onderzoek geeft indicatie van de hoeveelheid onzichtbare nanoplastics in de Waddenzee en wijst op een potentieel gevaar voor het zeeleven.
De industrie kan framing van de plasticsoep niet langer ontkennen. Voor een rapport uit 2015 worden nu excuses aangeboden.
ClientEarth heeft de Vlaamse overheid voor de rechter gedaagd. Zij willen zo voorkomen dat INEOS in de haven van Antwerpen zijn grootste investering in plastic ooit doet.