MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Onderzoekers van de Plymouth Marine Laboratory stelden in 2013 van dertien planktonsoorten vast dat ze microplastics (polystyreen) van verschillende grootte aten en dat dat een negatieve invloed had op de inname van de hoeveelheid algen, hun normale voedsel. Foto’s van plankton met ingeslikt fluorescerend microplastic gingen de wereld over. Het onderzoek werd in Environmental Science and Technology (2013) gepubliceerd.
In ditzelfde laboratorium is ook het proces van het inslikken op camera vastgelegd. Vera White van Five Films laat zien hoe copepods polystyreen beads eten (van 7 tot 30 micrometers in doorsnee) en ook dat deze accumuleren in hun lichaam. De opnamen zijn gebruikt voor haar film ‘Ren Kyst – got a spare afternoon’ die recent in de prijzen viel. Klik hier voor een korter fragment op youtube.
Aangetoond is dat plankton niet het onderscheid kan maken tussen voedzame algen en niet voedzame plastics. Wanneer er geen algen zijn om zich te voeden, kan het ingeslikte plastic tot een week in hun lichaam blijven. Gevreesd wordt dat microplastics het reproductievermogen van plankton negatief beïnvloeden en ook schadelijk zijn voor de dieren zich op hun beurt met plankton voeden. Plankton staat onderaan de voedselketen.
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.