Revolutionair: Frankrijks ‘très simple’ alternatief voor verpakkingsplastic
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Het begon met de Amsterdamse kunstenaar en provo Robert Jasper Grootveld. Hij experimenteerde met drijvende tuinen. Blokken van piepschuim knoopte hij met gaas en netten aan elkaar en hij voorzag ze van een laag aarde. Hierop kan van alles groeien, zelfs boompjes. De tuintjes hebben een groot drijfvermogen en zinken nooit. Ze zijn heel populair in Amsterdam. Nu, vele jaren later, valt dat piepschuim uit elkaar in oneindig veel kleine witte bolletjes. Rond al dan niet verlaten tuinen kan het wemelen van de plastic bolletjes, zoals bij de tuin op de foto. Wat er op de foto uitziet als witte plantjes zijn duizenden witte bolletjes piepschuim. Deze drijvende tuin is te vinden in het IJ bij het NDSM terrein aan de kop van de Ms. van Riemsdijkweg. Wie is verantwoordelijk voor het inspecteren en ontmantelen van de drijvende tuinen? Wat begon als een mooi initiatief om de stad én het water groener te maken, eindigt in een ongewenste bijdrage aan de plastic soep.
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Misschien hebben jullie inmiddels Seaspiracy gezien, een nieuwe en schokkende documentaire over de commerciële visvangst, maar ook over plasticvervuiling. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept, misschien ook over ons.
Op microplastics kunnen biologische ziekteverwekkers (pathogenen) en antibioticaresistente bacteriën groeien. Dat dit een potentieel gevaar is voor de gezondheid van mens en dier, is al langer bekend. Maar nu blijkt dat een veel toegepaste waterzuiveringstechniek bijdraagt aan de verspreiding van potentiële ziekteverwekkers via microplastics.
Akkerbouwers mogen vanaf 1 april geen compost meer gebruiken met het label Keurcompost. Er zit namelijk te veel plastic in. Dit verbod is onlangs uitgevaardigd door VVAK, ofwel Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw.