,

Plastic Soupermarkt: Dirks Floating Market

Supermarktketen Dirk van den Broek heeft vandaag Nederlands eerste drijvende supermarkt geopend en deelt 18.000 gratis producten uit tijdens SAIL. Het bedrijf zet daar negen boten voor in. Onder de 18.000 gratis producten zijn (fris)dranken en koekjes. Dirks Floating Market is geïnspireerd door drijvende markten in Zuidoost-Azië.

Juist omdat deze producten massaal gratis worden weggegeven en bedoeld zijn voor gebruik buitenshuis, valt te verwachten dat veel verpakkingen op straat en in het water terechtkomen.

Vrijwilligers van de Plastic Soup Foundation hebben vorige week verpakkingen uit het IJ gevist. Daarmee is een nieuwe supermarkt ingericht, de Plastic Soupermarkt. De spullen, hebben een tweede leven gekregen en geven een gezicht aan de plastic soep. Sommige spullen zijn rechtstreeks te relateren aan evenementen die onlangs plaatsvonden, zoals de Canal Parade tijdens Gay Pride.

In hoeverre leidt de stunt van Dirk tot plastic soep? Verpakkingen van de Dirk-producten zijn herkenbaar en worden door Trash Hunters gefotografeerd. Ze worden geupload en geanalyseerd en gepubliceerd. Iedereen kan Trash Hunter worden. We willen toch niet dat het IJ er gaat uitzien zoals de sterk door plastic vervuilde havens in Zuidoost-Azië?

De Floating Market is aan de Oosterdokskade. Dat is recht tegenover de Plastic Soupermarkt. De tentoonstelling in de Tuinzaal van de Tolhuistuin wordt vandaag geopend en is vanaf 19.00 tot 21.00 uur gratis toegankelijk. Donderdag tot en met zondag van 12:00 – 21:00 uur.

Eau So Transparent Plastic Soupermarket

Foto boten Dirk: Peter Siegel
Foto waterflessen: Dirty Beach