Plastic Soupermarkt Limburg
,

Opening Plastic Soupermarkt Kasteel Wijlre

De Plastic Soupermarkt is 26 september geopend. De tentoonstelling, die eerst te zien was tijdens SAIL in Amsterdam, is nu tot en met 15 november in het Koetshuis van Kasteel Wijlre in Zuid-Limburg.

Dirty Beach, de naam waaronder twee Britse kunstenaars – Lou McCurdy en Chloe Hanks – het concept ontwikkelden, heeft enkele jaren geleden de Plastic Soupermarkt in Engeland bedacht onder de naam TruCost Super-M-Art.

Maar is het wel dezelfde tentoonstelling? Overal is de samenstelling anders, want een deel van de inrichting wordt bepaald wat vrijwilligers in de weken ervoor in de omgeving hebben gevonden. In dit geval plastic voorwerpen uit de Maas. Waar op de Noordzee visnetten en aangespoelde ballonnen werden gevonden en in Amsterdam werden bijvoorbeeld plastic hoesjes voor fietszadels (met reclame) kwamen uit de Maas opmerkelijk veel producten die niet in Nederland, maar wel in België worden verkocht.

De tentoonstelling werd opnieuw ingericht met hulp van Ekoplaza. De biologische supermarktketen stelde mankracht, stellages en schappen beschikbaar. Nieuw in Wijlre is het educatieve element verzorgd door de Plastic Soup Foundation Junior. Vijf Limburgse scholen maken de komende twee maanden kennis met de Plastic Soupermarkt en met het achterliggende verhaal van plastic vervuiling.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, tijdens de opening: “I am very proud to open with you all the second plastic Soupermarket in Holland from Dirty Beach! Trash changes into art with an important message: we’re polluting our waterways with plastic, all over the world.”

Openingstijden: donderdag tot en met zondag 11.00 – 17.00u. Toegang 9,50. Kinderen tot 12 jaar gratis.