“Uit naam van de schoonheid”

In een buitengewoon scherp commentaar veroordeelt het wetenschappelijke tijdschrift Nature de cosmetica-industrie voor het gebruik van plastic microbeads als scrubs. Onder het kopje ‘Uit naam van de schoonheid’ (In the name of beauty) legt de editor uit hoe schaamteloos cosmetica-producenten te werk gaan, met als voorbeeld een advertentie voor een scrub van Aveeno: Een mooie vrouw komt in beeld. Wat maakt haar huid zo glanzend? Ze zegt dat ze Aveeno’s Positively Radiant skin-brightening daily scrub gebruikt voor ‘natuurlijk mooie resultaten’.

Wat de advertentie niet vertelt, is dat de ‘gentle exfoliators’ (de zachte en aangename scrubdeeltjes) van plastic zijn, waarvan er vele na gebruik in zee eindigen.

Gebruik van plastic microbeads is onnodig, schadelijk en moet zo snel mogelijk stoppen, aldus Nature.

Meer weten over microplastics in verzorgingsproducten? Volg ons internationale campagne Beat the Microbead.