Innovaties tegen plastic: de Plastic Fantastic Challenge

Gisteren lanceerden Enviu en Impact Hub de Plastic Fantastic Challenge in Europa. De komende weken worden kick-off events georganiseerd in Rotterdam, München, Athene, Londen, Stockholm en Boekarest. Het project richt op jonge ondernemers, afstudeerders, experts en professionals die met innovatieconcepten komen die de gigantische hoeveelheid plastic afval te gaan verminderen.

In de huidige maatschappij is leven zonder plastic bijna ondenkbaar en leven we in een plastic paradox. Plastic verpakkingen zorgen er enerzijds voor dat verpakt voedsel langer houdbaar is, anderzijds heeft plastic afval grote schadelijke gevolgen voor het milieu. Jaarlijks belandt er acht miljoen ton plastic afval in de oceaan. Dit is 3% van de totale hoeveelheid plastic afval dat we jaarlijks produceren. Daarvan komt 63% van single use plastic verpakkingen.

Volgens Stef van Dongen, CEO van Enviu en Gabriela Gandel, Managing Director bij Impact Hub is het belangrijk om samen te werken met industrie, experts, ondernemers, professionals en topuniversiteiten in Europa als we dit probleem werkelijk op willen lossen. ”Internationale samenwerking tussen verschillende sectoren is dé manier waarop we een probleem van dergelijke omvang moeten aanpakken. De Plastic Fantastic Challenge fungeert als springplank voor ondernemers met innovatieve plannen. Voor de meest veelbelovende ideeën bieden we een manier om de plannen ook daadwerkelijk te gaan realiseren”, aldus Gandel.

Tot 14 december 2015 staat het platform www.plasticfantasticchallenge.org open voor vernieuwende concepten. In de hierop volgende fasen worden teams gevormd rond de beste inzendingen. Tot aan maart 2016 werken de teams hun concepten uit tot uitvoerbare bedrijfsplannen.

De beste plannen die uit de challenge komen winnen een intensieve driedaagse Bootcamp op een centrale locatie in Europa. De deelnemers krijgen dan coaching en ondersteuning van experts om hun plannen aan te scherpen. Aan het eind van de Bootcamp pitchen de finalisten hun plannen voor een eindjury. De jury kiest de winnaar van de Plastic Fantastic Challenge die een geldprijs ontvangt en een lidmaatschap bij Impact Hub voor een half jaar.