‘Murmurations’

Spreeuwenwolken zijn een van de prachtigste natuurverschijnselen. Duizenden vogels dansen door de lucht als in een geregistreerde choreografie. Iedereen kent het spektakel dat met een beetje geluk in het najaar te zien is. De Franse fotograaf Alain Delorme heeft spreeuwenwolken als uitgangspunt genomen voor een fotoserie; Murmurations. De toeschouwer herkent de formaties direct, maar wanneer hij dicht bij de foto’s gaat staan, ziet hij dat niet spreeuwen in formatie vliegen, maar duizenden plastic tasjes. Elke foto is zorgvuldig opgebouwd uit meer dan 100.000 plastic tasjes. Van het type dat gratis op markten wordt uitgedeeld.

Het trompe-l’oeil effect mist zijn doel niet. In plaats van naar een schitterend natuurverschijnsel te kijken, worden we hier met een ecologische ramp geconfronteerd. Opeens gaat er van de wonderlijk schone formaties een onheilspellende dreiging uit.

Alain Delorme is ook bekend van de succesvolle fotoseries Totems en Little Dolls. Met de serie Murmurations vraagt hij aandacht voor de problemen die plastic tasjes veroorzaken.

De tentoonstelling wordt 11 oktober geopend door Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, en is te zien tot 11 november. Rutger Brandt Gallery, Bethaniënstraat 39, Amsterdam.