Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Europees onderzoek levert alarmerende gegevens op
Amsterdam, 30 september 2015 – Kleding en wasmachines dragen samen veel meer bij tot de beruchte plastic soep in de oceanen dan tot nu toe gedacht. Nieuw onderzoek wijst uit dat per wasbeurt geen tienduizenden, maar miljoenen piepkleine synthetische vezels vrijkomen. Via het waswater glippen deze vervolgens in groten getale ongezien door de waterzuiveringsinstallaties om via de voedselketen weer op ons eigen bord te belanden. Zo dragen wij onbedoeld allemaal bij aan dit snel groeiende milieuprobleem.
Naast cosmeticaproducten als shampoo, tandpasta en scrubs, blijkt nu dat ook kleding een bron van microplastics is. Met name acryl, nylon en polyester zijn grote boosdoeners. Zo kunnen er per gram Acryl meer dan 3000 vezels per gram kleding per wasbeurt vrijkomen. En één fleecejacket van 680 gram verliest bijna een miljoen vezels per keer.
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation (PSF): “Of wat te denken van een paar Nylon sokken van 55 gram … bijna 136.000 vezels per wasje.”
Dit zijn de schokkende tussenresultaten van een door de EU gefinancierd Life+ Programma: Mermaids, Ocean Clean Wash (www.life-mermaids.eu). In dit onderzoeksprogramma werken de National Research Council (NCR) uit Italië, Leitat en POLYSISTEC uit Spanje en de Nederlandse Plastic Soup Foundation bijna drie jaar lang samen op zoek naar oorzaken en oplossingen. Het programma is nu halverwege.
Gebleken is, dat de kleine synthetische vezels die in veel stoffen zitten, slijten door gebruik en afbrokkelen tot minuscule deeltjes die met het afvalwater van de wasmachine richting oceanen spoelen. Door het zoute zeewater vallen de plastic deeltjes nog verder uiteen. Vissen en bijvoorbeeld filterdieren krijgen die binnen en zo eindigen de synthetische vezels via de voedselketen weer op ons eigen bord. In elke gram mosselvlees wordt gemiddeld 1 microplastic aangetroffen, vaak afkomstig van kleding. In 63% van de Noordzee-garnaal worden synthetische vezels aangetroffen, aldus een recent onderzoek.
Naast analyse van de hoeveelheid vezels die vrijkomen, zoekt ‘Mermaids’, Ocean Clean Wash’ ook naar oplossingen. Kan de fabricage van kleding zodanig gewijzigd worden, dat de vezels in de toekomst niet meer loslaten? Andere variabelen zijn: het type en merk wasmiddel, de rol van wasverzachters, de temperatuur waarop gewassen wordt en het type draad; geweven of geknoopt.
Eerder onderzoek
Ecoloog dr. Mark Browne van de University of New South Wales was de eerste die in 2011 over dit onderwerp publiceerde in het tijdschrift Environmental Science & Technology. Hij stelde vast dat verschillende typen vezels die op stranden worden gevonden overeenkomen met die van verschillende soorten kunststof-kleding. Per kledingstuk per wasbeurt zouden er – volgens zijn onderzoek – 1.900 vezels vrijkomen.
Onderzoek van dr. Heather Leslie van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit van Amsterdam, wees uit dat het probleem groter was. Één liter afvalwater van een wasmachine zou 200.000 kleine vezels bevatten.
Maria Westerbos: “Maar nu is gebleken dat het probleem nóg veel groter is. Dus wordt het hoog tijd om de alarmbel te luiden. Niet door met een vinger te wijzen naar de kledingindustrie of wasmachinefabrikanten, maar om samen zo snel mogelijk op zoek te gaan naar oplossingen. Bijvoorbeeld door kleding anders te ontwerpen of door een filter te bouwen, dat de vezels kan tegenhouden. Wie doet er mee?”
Over Plastic Soup Foundation
De PSF wil nationaal en internationaal een halt toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastics. De PSF wil bovendien bevorderen dat in de toekomst niet nog meer plastic in zee terecht komt. Kijk voor meer informatie op: https://www.plasticsoupfoundation.org/
Over CNR
Consiglio Nazionale delle Ricerche
The Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR, National Research Council) is a Italian public organization. Its duty is to support scientific and technological research. Two institutes of CNR are participating in MERMAIDS: the Institute of Chemistry and Technology of Polymers (ICTP) and the Institute for Macromolecular Studies (ISMAC).
VISIT WEBSITE
Over Leitat
LEITAT is a Spanish Technological Centre specialized in production technologies. LEITAT develops R&D activities in many areas and supports technological transfer to industrial sectors.
LEITAT provides in MERMAIDS a mapping and estimation of domestic and industrial laundry effluent microplastic release. It assists in developing innovative textile treatments, detergent additives and washing recommendations to avoid garments’ microplastic removal in laundry processes. LEITAT, among other things, will carry out a Life Cycle Assessment (LCA) analysis and a socio-economic impact assessment. A Good practices guidelines will be developed for different target audiences.
Over Polysistec
Polysistec, SL (Polímeros y Sistemas de Aplicación Técnica) is specialized in chemical products for the textile industry. Polysistec, located north of Barcelona in Spain, is committed with research and development in the field of advanced polymers. Is has expertise in the development of innovative textile auxiliaries.
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.