Plastic Soup Foundation in Duurzame 100

Maria Westerbos, oprichter en directeur van de Plastic Soup Foundation, is dit jaar gestegen naar nummer 35 op de lijst van de Duurzame 100 die dagblad Trouw elk jaar opstelt. Ook de voorzitter van de Plastic Soup Foundation, oud-minister Jacqueline Cramer, behoort tot de grote stijgers en staat nu op nummer 57.

Maria-WesterbosTrouw: “Dat Maria Westerbos opstoomt van 75 naar 35 komt ongetwijfeld door het besluit van staatssecretaris Mansveld (milieu) het statiegeld niet af te schaffen. Westerbos speelde met haar Plastic Soup Foundation een belangrijke rol in de lobby tegen de verpakkingsindustrie. Met de actie Trash Hunters riep ze het publiek op met de mobiele telefoon foto’s te maken van weggegooide drankverpakkingen. Op basis van de duizenden inzendingen maakte ze duidelijk welke de flesjes, blikjes en kartonnen drankverpakkingen het zwerfafval vormen.

Haar organisatie selecteerde ook naar merk, zodat energiedrank Red Bull de lijst van de zogenaamde Big 5 aanvoerde. Zo’n zwarte lijst vinden producenten niet prettig, en het is ook vooral de scherpe publieke opinie geweest die Mansveld tot in inzicht bracht dat er voor het afschaffen van statiegeld om dit moment in Nederland geen draagvlak bestaat.

Trash Hunters was en is een typische Westerbos-actie. Na 25 jaar in de media te hebben gewerkt, gooide ze in 2009 het roer om en leidde publiekscampagnes tegen plastic soup en mobiliseerde (inter)nationale coalities. Ze ageert ook tegen plastic vezels uit kleding (3,6 miljard per seconde via wasmachines alleen al in Europa), slijtage van autobanden, visnetten en touwen, en zelfs tegen het oplaten van ballonnen. Dat zullen we op deze plek dan ook niet doen. Maar haar positie is een feestje waard.”

Maria Westerbos is verheugd met de notering in de Duurzame 100: “Deze 35e plaats is voor de hele Plastic Soup Foundation. Wij doen dit met z’n allen en daar ben ik ongelooflijk trots op.”