Winnaar Politieke Pluim 2015

De Politieke Pluim is dit jaar gewonnen door Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Politieke Pluim 2015De Plastic Soup Foundation reikt elke jaar een pluim uit aan een politicus die zich heeft ingezet voor de strijd tegen de plastic soep. Invoering van statiegeld is een effectief middel om zwerfvuil tegen te gaan. Het afgelopen jaar is hierover in het parlement een felle strijd gevoerd. De uitkomst was dat afschaffing van statiegeld op grote PET-flessen werd uitgesteld.

Dit jaar kon het publiek kiezen tussen negen Tweede Kamerleden vanwege hun standpunt en opstelling in het statiegelddebat. De winnaar is Liesbeth van Tongeren (618 stemmen). Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) komt met 585 stemmen, net zoals in 2014 op de tweede plaats. Zij krijgt wederom een zeer eervolle vermelding.

Opmerkelijk is dat beiden uitgesproken voorstander zijn van uitbreiding van het statiegeldsysteem op kleine PET-flessen en blikjes.Hieruit wordt duidelijk, dat mensen die hun stem uitbrachten dit standpunt onderschrijven.

Binnenkort wordt de pluim persoonlijk uitgereikt aan mevrouw van Tongeren door Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation.

De Politieke Pluim is gemaakt door Corrie van Huisstede.