Grote overwinning: USA verbiedt microbeads in verzorgingsproducten

President Obama heeft eind december de Microbead-Free Waters Act ondertekend. In de USA is het nu per 1 juli 2017 voor producenten verboden om microbeads in verzorgingsproducten te gebruiken. Vanaf 1 juli 2018 mogen dergelijke producten niet meer verkocht worden.

Dit is een heel belangrijke stap in de strijd tegen plastic soep en een krachtig signaal naar de rest van de wereld. Drie jaar geleden begon de Plastic Soup Foundation de internationale campagne Beat the Microbead. Tientallen milieuorganisaties in de hele wereld sloten zich aan, waaronder 5Gyres die zich in de VS inzette voor een wettelijk verbod. Dat president Obama iets meer dan drie jaar later deze wet heeft getekend, is een ongelofelijk goed resultaat en erg bemoedigend.

Dat er in de USA brede steun is voor een wettelijk verbod is onder andere te danken aan de grootste brancheorganisatie in de USA. De Personal Care Products Council steunde het wetsvoorstel met name omdat het voor duidelijkheid zou zorgen bij consumenten en bedrijven.

De fundamenteel andere opstelling van Cosmetics Europe, de grootste brancheorganisatie in Europa, is de belangrijkste verklaring dat een verbod in de Europese Unie (EU) nog op zich laat wachten. Niet het creëren van een gelijk speelveld door het verbieden van microbeads, maar een uitfasering op vrijwillige basis per 2020 is waar de brancheorganisatie toe oproept.

Nederland hoort tot de landen die pleiten voor een Europees verbod én is de komende zes maanden voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In die rol kan Nederland ertoe bijdragen dat er ook in Europa een verbod komt op microbeads in verzorgingsproducten.