Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Op 1 januari 2016 gaat in Nederland het verbod in om gratis plastic tasjes aan te bieden. De Europese Unie heeft de lidstaten verplicht om maatregelen te nemen tegen het ongebreidelde gebruik van de plastic tas. Van alle tassen belandt een deel in het milieu en draagt bij aan de plastic soep. Het is de eerste wettelijke maatregel tegen de plastic soep die de Nederlandse overheid neemt.
Het gaat echter om een ‘verbod’ tussen aanhalingstekens. Door uitzonderingen is de maatregel namelijk flink uitgehold. Omwille van hygiëne en tegengaan van voedselverspilling mag de flinterdunne gratis plastic tas verstrekt blijven worden op markten en op de groenteafdelingen van supermarkten. De maatregel stelt verder dat ‘indien de winkelier besluit om plastic draagtassen te verkopen voor het vervoer van zijn producten, deze zelf de hoogte van het verkoopbedrag daarvan mag vaststellen’. Ondernemers hoeven de in het besluit genoemde richtprijs van 25 cent per tasje niet te volgen en kunnen desgewenst enkele centen per plastic tas vragen.
De uitzonderingen zijn het resultaat van een flinke lobby die het afgelopen jaar gevoerd is. Daarbij werd misleiding niet geschuwd. Op basis van een onderzoeksrapport concludeerde het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) dat ‘van de onderzochte tassen de plastic tas qua milieu-impact de beste keuze is’. In het betreffende rapport waren schadelijke gevolgen van plastic in het milieu (de plastic soep) echter geheel buiten beschouwing gelaten. Tegenover de bagatellisering staat de overdrijving. Natuur en Milieu laat in dagblad Trouw van 31 december weten dat de helft van de plastic soep uit plastic tasjes bestaat. Ook niet waar.
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.